Technology

ivsz logó
Forrás: ITB

Kéri a törvényjavaslat visszavonását az IVSZ

Az IVSZ-t és tagvállalatait váratlanul érte a nemzetgazdasági miniszter tegnapi bejelentése, mely szerint a Kormány jelentős mértékben növelné a távközlési különadó mértékét, derül ki a szervezet közleményéből.

A kormányzati szereplők a közelmúltban a szektorral folytatott szakmai egyeztetések során világossá tették, hogy a távközlési ágazatot érintő jogszabály-módosítások – a vonatkozó uniós és hazai rendelkezésekkel összhangban – iparági egyeztetésre kerülnek. Most minden előzetes szakmai egyeztetés, valamint hatástanulmányok nélkül a kormány egy éven belül harmadszor változtatja meg jelentős mértékben az iparág adóterheit, beavatkozva ezzel a verseny - és piacszabályozási kérdésekbe, áll az IVSZ által kiadott közleményben. A kiszámíthatatlan adópolitikai környezet kedvezőtlenül befolyásolja a cégek befektetési hajlandóságát és a mobiltávközlés esetében ez negatívan érintheti a küszöbön álló frekvenciaértékesítés lehetséges eredményét.

A közlemény kitér arra, hogy a vezetékes szolgáltatásokat jelenleg két különadó is terheli, a mobilszolgáltatások esetében pedig már évek óta nemzetközi viszonylatban is kiugróan magas az állami elvonás mértéke. A Szövetség szerint az új adóteher veszélyezteti, hogy Magyarországon teljesüljön az Európai Unió Digitális Menetrendjében elvárt szélessáv-fejlesztés, valamint az innovatív technológiák és szolgáltatások elterjedése, amelyek fogyasztók millióinak kommunikációs igényeire jelentene megoldást.

A törvényjavaslat elfogadásával az adóemelésből származó bevételek sokszorosától eshet el a költségvetés, hiszen az idei évre tervezett frekvenciaértékesítések során piacra kerülő frekvenciák piaci értéke – és így értelemszerűen ára is – az adóemelés, valamint a kiszámíthatatlan adópolitika hatására objektíve jelentősen csökkenne, olvasható a közleményben. Az IVSZ párbeszédet, kiszámíthatóságot, valamint fenntartható versenyképességet és a lakossági igények magas szintű kielégítését támogató adópolitikát sürget, és ezúton kéri a törvényjavaslat visszavonását.