Technology

pinterminál
Forrás: ITB
Maradhat a 15 ezres értékhatár

Jó hír a bankkártyával fizetőknek

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja, hogy ne változzon a koronavírus-járvány miatt 15 ezer forintra emelt értékhatár a bankkártyás érintős fizetéseknél, nyilatkozta Bartha Lajos, a pénzintézet ügyvezető igazgatója.

A korábban ötezer forintos értékhatárt a bankkártyás fizetések ösztönzése és a vásárlók fokozott biztonsága érdekében áprilisban emelték fel 15 ezer forintra, hogy az esetleges fertőzések elkerülésére minél kevesebbszer kelljen a kártyával fizető embereknek megadniuk a PIN-kódjukat és ehhez megérinteni a terminál gombjait.

A jegybank statisztikái szerint a 15 ezer forintos értékhatár bevezetésével a tranzakciók 90 százalékát lehet érintésmentesen lebonyolítani, míg ez az arány az ötezer forintos határnál 60, tízezer forintosnál pedig 80-82 százalék. Ugyanakkor a magasabb értékhatár jelentősen növeli a kártyahasználattal járó kockázatokat, mivel a bankkártya elvesztése vagy ellopása esetén nagyobb összegekkel könnyíthetik meg a csalók az érintettek bankszámláját.

Ezért a Bankszövetség inkább a 10 ezer forintos értékhatárt tartotta optimálisnak, azonban a Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint Magyarország európai összehasonlításban is a sor végén áll a bankkártyás visszaéléseket tekintve, nagyon alacsony azok száma a forgalomhoz képest.

Mivel jelenleg a legtöbb bankkártyás visszaélés online történik, ezért december végétől a tervek szerint vagy egy biometrikus azonosítót (például ujjlenyomatot), vagy egy kódot kell majd megadni az online tranzakciók indításához.