Technology

windows10_01
Forrás: ITB
Évente egyszer

Jelentős változás jöhet a Windows 10 frissítésében

Sajtóértesülések szerint a Microsoft a Windows 10 operációs rendszer évente egyszeri nagyszabású frissítésére tér át, hogy a fejlesztőknek több idejük legyen a kétképernyős eszközök előnyeit kihasználó új, moduláris Windows 10X-re.

A ZDNet a témában járatos személytől azt az információt kapta, hogy a Microsoft 2021-től kezdve évente csak egy nagyszabású funkciófrissítést fog kiadni a Windows 10-hez annak érdekében, hogy fejlesztők tudjanak dolgozni az eredetileg a kétképernyős, kihajtható eszközökre szánt, de a legújabb tervek szerint először mégis egyképernyős számítógépeken debütáló Windows 10X operációs rendszeren. Ha az értesülés helytállónak bizonyulnak, akkor ez azt jelentheti, hogy a Microsoft tavasszal adja majd ki az új Windows 10X verziókat, ősszel pedig a Windows 10 funkciófrissítései lesznek esedékesek.

Egy ilyen lehetséges ütemterv szerint idén ősszel a Microsoft útjára bocsátja a Windows 10 20H2 kódnevű változatát, egy szervizcsomag szerű, kevés új funkciót tartalmazó kiadást, amelyet 2021 tavaszán nem egy nagyszabású funkciófrissítés követ, hanem a Windows 10X operációs rendszer első változatának a kiadása, amely egyelőre csak egyképernyős eszközökön fut. A hagyományos Windows 10 következő nagyszabású funkciófrissítése csak jövő ősszel jelenik meg, 2022 tavaszán pedig jöhet a Windows 10X első nagy frissítése, amely már mind az egyképernyős, mind a kétképernyős eszközökre telepíthető lesz.

A két rendszer egymással párhuzamosan folyó fejlesztése azt eredményezheti, hogy bevált új funkciók kerülhetnek át a modulárisra tervezett, karcsúsított, “lite” Windows 10X-ből a telivér Windows 10-be.