Technology

patch
Forrás: ITB
Elfelejtett halasztás

Jelentős változás a Windows 10 frissítésében

Míg tavaly a Windows 10 operációs rendszer nagy előrelépésként hangoztatott újdonsága volt, hogy a nagyszabású funkciófrssítések telepítését akár egy évvel is el lehet halasztani, a tavasszal megjelent May 2020 Update változatban a Microsoft megszüntette - legalábbis a mezei felhasználók számára - az egyszerű halasztás lehetőségét a Windows Update-ben.

A Windows Update Speciális beállítások oldalán immáron egyhetes időtartamokkal legfeljebb csak 35 napig lehet késleltetni a frissítések telepítését.

A döntés hátterében a Microsoft tájékoztatása szerint az áll, hogy túl sokan éltek a halasztás lehetőségével, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy évente csak egy funkciófrissítést telepítettek, így jelentősen megnőtt a Windows 10 régebbi változatait futtató számítógépek száma, ezt pedig nagyon szeretné elkerülni a szoftvergyártó. Azzal, hogy az egyszerű halasztás lehetősége kikerült a Windows Update-ből, a Microsoft azt reméli, hogy ezentúl sokkal kevesebben választják majd a frissítések későbbi telepítését.

Ugyanakkor továbbra is fennáll a halasztás lehetősége azon vállalatok számára, amelyek szeretnék elkerülni az évente kétszeri frissítéssel járó macerát. Ehhez a Helyicsoportházirend-szerkesztő alkalmazást kell használniuk. Itt a Számítógépkonfiguráció, a Felügyeleti sablonok, a Windows-összetevők, a Windows Update és a Vállalati Windows Update mappák megnyitását követően kattintsanak kétszer az Előzetes buildek és funkciófrissítések fogadási idejének megadása, valamint a Minőségi frissítések fogadási idejének megadása lehetőségekre, és hajtsák végre a kívánt beállításokat.