Technology

Chrome01
Forrás: ITB
Jön a 64 bites változat

Jelentős mérföldkőhöz érkezett az androidos Chrome böngésző

A Chrome augusztusban esedékes 85-ös változata már 64 bites verzióban is elérhető lesz, de egyelőre csupán az Android 10-et használó okostelefonokon lesz futtatható.

Bár az Android mobil operációs rendszer már az 5.0-as Lollipop változatától kezdve támogatja a 64 bites architektúrát, és azóta számos 64 bites mobilprocesszor jelent meg a kínálatban - így a még mindig használatban lévő őskövületeketet kivéve ma már gyakorlatilag szinte minden androidos mobil képes 64 bites appok futtatására -, furcsa módon az ugyancsak a Google műhelyéből származó Chrome böngésző mind ez ideig csak 32 bites változatban volt elérhető a platformon.

Nemsokára azonban új világ kezdődik: a Chrome 85-ös verziójától kezdődően az Android 10-et vagy későbbi változatot futtató okostelefonok automatikusan megkapják a domináns böszgészőprogram 64 bites kiadását. A Chrome jelenlegi stabil és béta változatai (83-as és 84-es verziószámú kiadások) még mindig csupán 32 bitesek, míg a tesztfázisban lévő Chrome Dev és Chrome Canary változatok (85-ös és 86-os verziószámú kiadások) már 64 biten hasítanak.

A tervek szerint a Chrome 85 stabil változata augusztusban lesz esedékes, és a StatCounter legfrissebb adatai szerint az Android 10 csupán az androidos okostelefonok valamivel több mint 22 százalékán fut, így aztán eleinte nem sokan fognak részesedni a 64 bites Chrome előnyeiből. Várhatóan azonban előbb-utóbb a régebbi Android-változatok alatt is futtathatóvá teszi a 64 bites Chrome-ot a Google. Mindenesetre jó hír ezzel kapcsolatban, hogy 2021. augusztus 1-től a Play Áruházban kínált appokat 64 bitesre kell frissíteniük a fejlesztőknek.