Technology

office 2013 microsoft
Forrás: pocket-lint.com

Itt az Office 2013!

Bemutatta a nagyközönségnek az Office 2013-at a Microsoft.

Július 16-án mutatta be népszerű irodai programcsomagjának legújabb változatát a Microsoft, az Office 2013 demóverziója már letölthető a cég honlapjáról. A Windows jelentős megújulása után mindenki arra számított, hogy a vállat legnépszerűbb terméke is hasonló átalakuláson esik át - különösen miután a cég saját gyártású géppel száll be a táblagéppiacra - ám a korai kritikák nem voltak túlságosan meggyőzőek. Számos szakíró kiemelte, hogy habár a Windows 8 az eddigi próbaváltozatok alapján felnőtt az érintőképernyők korának követelményeihez, az Office ugyanazokat a hibákat ismétli, mint a Windows 7. A külalakban nem sok változást lehet észrevenni, csupán az új teljes képernyős üzemmód aktiválásával vehető észre, hogy a terméket igyekeztek a táblagépeken való olvasáshoz és szerkesztéshez is optimalizálni. Az Office 2013 azonban továbbra is desktop szoftver, azaz leginkább a Windows 8 hagyományos nézetében lesz futtatható az új Metro felhasználói felülettel szemben és leginkább az egérre és billentyűzetre támaszkodik az érintőképernyős gesztusokkal szemben.

Nem bírja az érintést (forrás: arstechnica.com)
Nem bírja az érintést (forrás: arstechnica.com)

A felhasználói felület hibái ellenére a programcsomag jelentős lépést tett a korábbi verzióhoz képest, leginkább a felhő technológia tekintetében. Az Office felhasználók automatikusan a Microsoft Skydrive rendszerébe mentik dokumentumaikat, amelyet másokkal is megoszthatnak, illetve közösen kezelhetnek. A különböző programok rendelkeznek online megjelenítési móddal amelynek segítségével a felhasználó dokumentumait mások is olvashatják, anélkül, hogy telepítenék gépükre az Office-t. A prémium felhasználók egy előfizetés segítségével akár más gépekről is elérhetik dokumentumaikat, ilyen esetben az Office egy szerverről futtatva jelenik meg számukra, megszokott beállításaikkal és dokumentumaikkal együtt. A Word újításai közül a megkönnyített PDF szerkesztést és mentést, valamint az online videók beágyazását emelik ki, az Excel esetében leginkább a hivatkozásokat és összeférhetetlenségeket ellenőrző rutint említik, amely megkönnyíti a táblázatok migrálását. A PowerPointnál a legnagyobb újítás a kétképernyős mód, amely kettébontja a projektorra kivetített és a prezentációt vezérlő gépen megjelenő tartalmakat, így az előadó anélkül tud dolgozni gépén, hogy azzal megakasztaná a vetítés folyamatát, a PowerPoint új változata ezen kívül képes lesz képek beszúrására a webről, ám furcsa mód az online videók beszerkesztése itt hiányzik. Az Outlook legnagyobb újítása az Exchange ActiveSync, amelynek segítségével már nem csupán a levelezést, de a kontaktokat és a naptárat is szinkronizálni lehet. Az Outlook egyik legnagyobb hibája eddig az volt, hogy habár a POP3 és IMAP szinkronizációval a levelezést folyamatosan frissen lehetett tartani különböző szolgáltatások és készülékek között, addig a kontaktok és a naptár karbantartásához már szükség volt egy Exchange szerverre is, ezt a problémát orvosolja most az új technológia, amelynek segítségével akár a Hotmail vagy Gmail fiókok is könnyen kezelhetőek.

A kritikák szerint az Office 2013 a motorháztető alatt jelentős újításokat hordoz, amelyek megfelelnek a kor kihívásainak, ám a felhasználói felület még most is szinte alkalmatlan arra, hogy érintőképernyőn használják a programot, annak ellenére, hogy a Microsoft legújabb operációs rendszere egyértelműen ebbe az irányba tett lépéseket. Az otthoni felhasználó számára talán nem éri meg váltani, különösen úgy, hogy az Office 2013 már csak a Windows 7 és Windows 8 rendszereken lesz futtatható, ám az üzleti felhasználásban továbbra is verhetetlen maradt. Elképzelhető, hogy az érintőképernyő kezelésének hiányosságait a Microsoft új, mobilra és táblagépre optimalizált alkalmazásokkal orvosolja majd, ám ez nem feledteti azt a tényt, hogy az Office fejlesztők saját anyacégükkel szemben is el vannak maradva. Mivel az új Office egyelőre csupán nyilvános béta verzióban létezik arra is van esély, hogy a megjelenés idejére - amelyről a termék bemutatóján még hallgattak - sikerül kijavítani a problémákat. Erre a cégnek nagy szüksége van, hiszen a hírek szerint a Microsoft saját táblagépe előtelepített Office alkalmazásokkal érkezik, jelezve, hogy a gépet nem csupán szórakozásra, de munkára is szánják, ezzel a vállalati ügyfeleket megcélozva, akiket nehéz lesz meggyőzni a jelenlegi kritikák alapján.