Technology

IBM
Forrás: ITB

Itt a 7 nanométeres Power10 processzor az IBM-től

A Kék Óriás előző generációs, 14 nanométeres gyártástechnológiájú, a Summit szuperzámítógépben használt Power9 lapkája 2017-ben jelent meg. Ezt váltja fel most az IBM első 7 nanoméretes processzora, a Power10, amelyet a Samsunggal együttműködésben gyártanak.

Az IBM adatai szerint a Power10 háromszorosan múlja felül a Power9-et kapacitásban és energiahatékonyságban. Új funkciója lehetővé teszi a fizikaimemória-klaszterek megosztását rendszercsoportok között. A csoportban lévő minden egyes rendszer hozzáférhet a teljes memóriához, és a memóriaklaszterek mérete több petabájtos lehet.

Ráadásul a Power10 20-szor gyorsabban futtatja a mesterséges intelligencia feladatokat, mint a Power9, és jelentősen javítottak a processzor biztonságán is, megfelelve a jövő titkosítási szabványainak.

"A nagyvállalati osztályú hibrid felhők robosztus létesítményen belüli és adatközponti architektúrát igényelnek, beleértve a hardvert és az optimalizált szoftvert. Az IBM Power10-zel létrehoztuk a nagyvállalati hibrid felhő elsődleges processzorát, biztosítva az ügyfelek által az IBM-től elvárt teljesítményt és biztonságot." - mondta Stephen Leonard, az IBM Cognitive Systems vezérigazgatója."