Technology

it-szuret_nyito
Forrás: ITB

IT-Szüret 2018 – Egy marék vetőmag

Így vagy úgy, de mindenkinek van valamilyen élménye, tapasztalata, emléke, ami a mezőgazdasághoz kötődik. A legjobb hazai őstermelők felfedezése a helyi piacon, veteményezés a nagyszülőknél vidéken, meggyszedés a telken a barátokkal, vagy őszi szüretelés a kollégákkal (nálunk megvolt, pipa). Akkor is részesei vagyunk az agrárium hatalmas körforgásának, ha egyébként nem gondolunk rá. Fejlődése, digitális jövője tehát nekünk, vagyis mindenkinek egyaránt fontos.

Tavaly elültettük az első magokat, idén pedig megnéztük, miként alakult, fejlődött az agrárium digitális transzformációja képzeletbeli, virtuális földünkön. Ismerősként mentünk már az Egri járásba, közben fogtunk egy marék új vetőmagot idén is, persze amíg a kezünkben tartva Demjénbe értünk, megnyílt az ég és eleredt az eső. Nem csüggedtünk, hiszen a vérbeli gazdákat sem tántorítja el az időjárás: talpon vannak, ha esik, ha fúj.

Egri Korona Borház, Demjén
Egri Korona Borház, Demjén

Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára
Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára
 

A mezőgazdaság (is) óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, és még nagyobb fejlődés előtt áll a digitalizációnak köszönhetően. A versenyképesség ugyanis már nem csak azon múlik, hogy ki milyen jól ismeri a földet, a növényeket, az állatokat. A precíziós mezőgazdaságot nem lehet és nem is érdemes megkerülni – hadrendbe áll a mesterséges intelligencia, az automatizáció, a robotizáció; a drónok és szenzorok szorgalmas seregének fáradhatatlan munkája sok esetben verseng a szokásokkal és a hagyományokkal.

Újszászi András, Gremon Systems
Újszászi András, Gremon Systems

Varga Péter, IVSZ
Varga Péter, IVSZ

 

Ahogy kerekasztal-beszélgetésünk egyik résztvevője fogalmazott, a mezőgazdaságban az lesz a jövő túlélője, aki a leggyorsabban képes alkalmazkodni a változáshoz, jelen esetben a digitalizációhoz. Ezért is vállalkoztunk arra az IT-Szüreten, hogy beavassuk vendégeinket Magyarország Digitális Agrár Stratégiájába (DAS) és első kézből értesüljünk az agrárium digitalizációjával kapcsolatos kormányzati szándékokról.

Poór Károly (MNKH), Gombos Szilárd (Agrárinfomratikai Klaszter), Egyed-Kun Judit (KITE) és Szendrei László (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)
Poór Károly (MNKH), Gombos Szilárd (Agrárinfomratikai Klaszter), Egyed-Kun Judit (KITE) és Szendrei László (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

Erős Veronika (Agrárinformatikai Klaszter), Oláh Izabella (Agrodat, SZIE GTK), Dobó Mátyás (Invitech) és Ondré Péter (Agrármarketing Centrum)
Erős Veronika (Agrárinformatikai Klaszter), Oláh Izabella (Agrodat, SZIE GTK), Dobó Mátyás (Invitech) és Ondré Péter (Agrármarketing Centrum)
 

Megvitattuk, hogy humán oldalról milyen új tudás, milyen képességek és képzések szükségesek a jövő mezőgazdaságának műveléséhez; milyen tényezők vezettek az agrárszektor (globális) munkaerőhiányához; hogyan válhat a digitalizációnak köszönhetően transzparenssé az ágazat; milyen kiemelt projektjei vannak a DAS-nak; illetve milyen nemzetközi lehetőségek rejlenek az AgroIT-ban. És vajon mi lesz az ember szerepe a jövő mezőgazdaságában, és mit tudnak már most is a gépek? (Robotok a káposztaföldön vagy paradicsom érésmérés és társaik.) Ezt is kiveséztük.

Borlegyező
Borlegyező

Borkorcsolya
Borkorcsolya
 

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy adóztunk a hedonizmusnak is: borkóstolás és magyaros ebéd az Egri Korona Borházban, pincelátogatással és networkinggel egybekötött borvacsora az olasz hagyományokat a hazaival vegyítő Grassi Pincészet és Szőlőbirtokon, végül esti ejtőzés a Borház medencéje mellett (bevállalósaknak a medencében).

Pincelátogatás a Grassi Pincészet és Szőlőbirtokon
Pincelátogatás a Grassi Pincészet és Szőlőbirtokon

A 25.500 literes tartályok
A 25.500 literes tartályok
 

De a legjobb az egészben mégis az volt, hogy a hazai agrárium különböző szereplőit egy asztalhoz ültethettük – mint kiderült, sokan itt és most találkoztak, beszélgettek, egyeztettek egymással először.

Borvacsora
Borvacsora

Szárnyra kapott gondolatok
Szárnyra kapott gondolatok