Technology

Hatmagos AMD Opteron processzorokkal
Hatmagos AMD Opteron processzorokkal
Forrás: www.zdnet.com

Ismét kínai a leggyorsabb szuperszámítógép

Az év végén helyezik üzembe a világ leggyorsabb szuperszámítógépét Kínában, tette közzé a Lipcsében megrendezett 2013-as nemzetközi szuperszámítógép konferencia alkalmából a top500.org portál.

A szuperszámítógépek legújabb Top-500-as listájának élén a kínai haditechnológiai egyetem által kifejlesztett 33,86 Petaflop/s teljesítményű (másodpercenként 10 a 15-iken számtani művelet elvégzésére alkalmas) "Tianhe-2" (Tejút-2) szerepel, maga mögé utasítva a Cray Research 17,59 Petaflop/s teljesítményű "Titan" szuperszámítógépét, amely az amerikai energiaügyi minisztérium számára végez klímakutatási és nukleáris modellezési számításokat.

Kína egy alkalommal már megszerezte a vezetést a Top-500-as listán 2010 novemberében a "Tianhe-1A" nevű géppel.  A Tianhe-2 számítógép az Intel processzoraira épül, csakúgy, mint a Top-500-as listán szereplő számítógépek 80,4 százaléka. A listán összesen 26 számítógép rendelkezik másodpercenként egy petaflopnál nagyobb teljesítménnyel. Az Egyesült Államok négy berendezéssel szerepel a szuperszámítógépek ranglistáján a Top-10 között, az 500-ból pedig 252 amerikai gyártmány.