Technology

digitalizacio
Forrás: enegia.com

Ipar 4.0 kézzelfoghatóan

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen megnyitották az Ipar 4.0 Technológiai Központot. A digitális gyártástechnológiák megtekintésére más most regisztrálhatnak a KKV-k, a látogatások áprilistól kezdődnek.

Magyarország digitális átalakulásához elengedhetetlen a feldolgozóiparban és gyártásban tevékenykedő kis- és középvállalkozások fejlesztése, hogy azok minél jobban kihasználhassák az Ipar 4.0 adta lehetőségeket – mondta Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár a BME I épületében tartott ünnepélyes megnyitón.

Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár
Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár
 

A magyar kormányzat gazdaságpolitikai céljai között előkelő helyen szerepel az újraiparosítás, vagyis annak elérése, hogy a bruttó nemzeti összterméken belül az ipar adja a legnagyobb szeletet. Ez viszont nem működhet a több ezer hazai mikro-, kis- és középvállalat versenyképességének javítása nélkül, ami pedig a digitalizáció, a negyedik ipari forradalom vívmányainak alkalmazása nélkül elképzelhetetlen.

Ezen célkitűzés megvalósításának egyik zászlóshajója az egy évvel ezelőtt meghirdetett GINOP-1.1.3 pályázat (Termelő KKV-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakítása). Ezen projekt keretében alakították ki az Ipar 4.0 mintagyárak rendszerét: az eddig kiválasztott öt mintagyárban az érdeklődő KKV-k működés közben tekinthetik és ismerhetik meg a modern eszközöket és módszereket, hogy utána saját vállalkozásaikban is alkalmazzák azokat.

Vityi Péter, IVSZ
Vityi Péter, IVSZ
 

Az Ipar 4.0 Technológiai Központ ennek a tevékenységnek a következő állomása, tette hozzá Vityi Péter, az IVSZ alelnöke. A mintagyárakban „élő”, gyakorlati termelő környezetben mutatják be a technológiákat; ugyanezen technológiák megismerésére viszont a most átadott központ szolgál majd. A központban 11 különféle technológiát (lásd a listát) mutatnak be versenysemleges módon, az adatgyűjtés – optimalizáció – automatizáció hármas felosztásának jegyében. Áprilistól hetente többször, 8-10 fős csoportokban fogadják majd a programban regisztrált KKV-k munkatársait (a demonstrációkra már most lehet jelentkezni).

A központban kiállított technológiák

– autonóm robot
– logisztikai AGV
– digitális ikerpár
– kollaboratív robot
– interaktív gyártástervezés
– virtuális beüzemelés
– gyártási folyamatvezérlés
– VR/AR
– MES-ERP
– integráció termelésmenedzsment és IoT
– szenzitív robot

 

Vityi Péter reményei szerint legalább ezer KKV számára sikerül demonstrációt tartani; közülük 350 számára tudnak egyszerűsített fejlesztési tervet készíteni, 50 esetében pedig ezt a fejlesztési tervet konkrét és részletes beruházási tervvé tudják átfordítani. Kérdésünkre a szakember elmondta, hogy a bemutatott technológiák a program két éve alatt nem maradnak változatlanok: egyrészt újabbak is kerülhetnek a mostaniak mellé, másrészt a meglévők frissítése is folyamatos lesz.