Technology

ipad
Forrás: ITB

Emeli a tétet az Apple: jön a 128 gigabájtos iPad

Megduplázta a retina kijelzővel szállított táblagép-modellje maximális tárolókapacitását az Apple.

A február 5-én megjelenő, új, 128 gigabájtos iPad csak wifi kapcsolattal ellátott verziója 799 dollárba, a mobilhálózati csatlakozási képességgel felszerelt változat pedig 929 dollárba fog kerülni az Egyesült Államokban. Mind ez ideig az Apple több mint 120 millió darabot adott el az iPadből. Philip Schiller, a cég marketing alelnöke úgy nyilatkozott a bejelentés kapcsán, hogy a megkétszerezett tárolókapacitásnak és a natív iPad-alkalmazások egyedülálló, 300 ezret meghaladó választékának köszönhetően a vállalatoknak, az oktatással foglalkozóknak és a művészeknek még több okuk lesz arra, hogy az iPadet használják mindenféle üzleti és személyes igényeik kielégítésére.

Megduplázott tárkapacitás
Megduplázott tárkapacitás
Egyébként egyáltalán nem tekinthető véletlennek a piacra dobás időzítése: az iPadekben használt flashmemóriák ára lényegesen alacsonyabb most, mint például egy évvel ezelőtt, így az Apple tisztes profitra számíthat a 64 gigabájtos változaténál 100 dollárral magasabb árból, mivel szakértők a cég gigabájtonkénti költségeit 55 dollárcent körülire becsülik (vagyis a memória upgrade a gyártónak 35 dollárjába kerül).

Iparági elemzők szerint a 128 gigabájtos iPadet minden bizonnyal vonzónak fogják találni a vállalkozások, és lépésével az Apple magasra emelte a lécet az év hátralévő részében megjelenő ultrabookok és laptop-táblagép hibridek gyártói számára, mivel az új modellt már nem a tabletek, hanem a noteszgépek riválisaként pozícionálta. A bejelentés célja egyúttal az androidos okostelefonok folyamatos előretörése miatt aggódó befektetők megnyugtatása is lehet, ami valamelyest sikerült is: az Apple részvényeinek árfolyama a bejelentést követően 1,5 százalékkal emelkedett.