Technology

innovacio_itu
Forrás: IndustryWeek

Innováljunk együtt: jön az ITU Telecom World 2019!

Mi a különbség a csatlakoztathatóság és az összekapcsolhatóság között? Hogyan javíthatja a technológiai innováció az emberek jólétét az egész világon - beleértve a legszegényebbeket is? És miért a nemzetközi együttműködés a fejlődés mozgatórugója?

Többek között a fenti kérdésekre igyekszik választ adni az idei ITU Telecom World, az ENSZ technológiai ügynöksége, az ITU által szervezett négynapos kiállítás keretében. Az esemény egyedülálló platformot kínál a kormányzat, az ipar, a feltörekvő és a fejlett piacok képviselőinek a közös gondolkodásra.

A kapcsolat kulcsfontosságú

Az összekapcsolhatóság jelenti a kulcsot a társadalmi és a gazdasági fejlődéshez az egész világon. A vezetékes, a mobil vagy a hibrid szélessávú hálózatok indítják be a növekedést, közvetlen, pozitív és mérhető hatást gyakorolva a gazdaságra. A szélessávú szolgáltatások javítják a hatékonyságot, a kommunikációt, valamint az áruk és szolgáltatások forgalmát, új piacokat teremtve és innovációt generálva a tudásalapú gazdaság felé vezető úton. Gyakorlatilag minden iparágat és a hétköznapi élet minden szegmensét érinti, az oktatástól kezdve a közlekedésen át egészen az egészségügyig vagy a mezőgazdaságig.

Az ITU elkötelezett amellett, hogy a technológia segítségével kösse össze a világot és az embereket. Az ICT-ágazat ambiciózus hosszú távú célkitűzésen dolgozik, amely szerint 2020-ig összekapcsolják a következő 1,5 milliárd polgárt. Ehhez természetesen óriási IT-beruházásokra van szükség a hálózati infrastruktúra frontján, illetve a résztvevők hajthatatlan elköteleződésre, valamint az állami szektor támogatására.

Innováció az ökoszisztéma egész területén

Az innováció új ágazatközi partnerségeket teremthet, de a szabályozási és a finanszírozási mechanizmusokat is átalakítja. Tekintettel arra, hogy a kormány vitathatatlanul központi szerepet játszik az összekapcsolhatóság megteremtésében, az innováció elősegítése valóban a legfontosabb, például közvetlen állami támogatások és programok, minisztériumok közötti új összehangolások vagy a pozitív befektetési környezet megteremtésére irányuló ösztönzők segítségével. Az 5G megjelenésével és az IoT-n alapuló intelligens megoldások növekedésével elengedhetetlen új modellek megtalálása a szélessávú hozzáférés javításához - emellett a politikai akarat megléte is ezen modellek megvalósítása érdekében.

A kapcsolat, ami számít

Az infrastruktúrát megfizethető szolgáltatásokkal és felszerelésekkel, valamint a keresletoldali intézkedések sorával kell kiegészíteni. Végül is, mi a haszna az összeköttetés biztosításának, ha senki sem tudja, hogy létezik, vagy azt, hogyan lehet használni, mert senki sem érti a használt nyelvet, vagy nem látja az elérhető szolgáltatások, alkalmazások értelmét.

Tehát a fejlesztéseknek relevánsnak, célnak megfelelőnek, interoperábilisnek és megfizethetőnek kell lenniük. És ugyancsak fontos, hogy a helyi kontextusnak megfelelő, helyi nyelven jelenjenek meg. Ez azt jelenti, hogy felhívják a felhasználók figyelmét a lehetőségekre, oktatják, képzik őket, hogy képesek legyenek kihasználni a digitális transzformációban rejlő lehetőségeket. A digitális írástudás és a digitális készségek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az összekapcsoltságnak értelme legyen.

Nemzetközi együttműködés és inspiráció

Az ITU Telecom World 2019 középpontjában tehát az innovatív technológiák, az ennek elterjedését segítő politikai törekvések és a stratégiák értelmezése áll – szeptember 9–12. között, a budapesti HungExpon. A rendezvény átfogó nemzetközi képet mutat azokról a tech megoldásokról és projektekről, amelyek valódi társadalmi hatással bírnak.

Az ITU kulcsszerepet tölt be az ipari szabványokkal kapcsolatos nemzetközi konszenzus kialakításában, valamint az IKT kritikus szerepének támogatásában, az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak teljesítésében, megalapozott, értékes és változatos platformot kínál a vitákhoz, találkozókhoz és a partnerségek kiépítéséhez.

Látogassa meg a telecomworld.itu.int weboldalát, ha többet szeretne megtudni az ITU Telecom World 2019-ről és arról, hogyan vehet részt a rendezvényen!