Technology

webos
Forrás: blogspot.com

Ingyenes lesz a WebOS!

A Hewlett Packard nemrégiben bejelentette, szabadon elérhetővé teszi a WebOS forráskódját minden fejlesztő számára.

A Hewlett-Packardnál nemrégiben lejátszódott változások több kérdést nyitva hagytak a cég termékeinek jövőjével kapcsolatban. Számos pletyka látott napvilágot azt illetően, hogy a cég abbahagyja, kiszervezi vagy eladja PC üzletágát, annyi azonban biztos volt, a mobil eszközöket fejlesztő Palm mindenképpen az átszervezések áldozatául esik. Az azonban nem volt világos mi fog történni a 2009-ben megvásárolt cég által fejlesztett mobil operációs rendszerrel, a WebOS-szel. Az eredeti tervek szerint a szoftver a HP desktop gépein és notebookjain élt volna tovább 2012-től, ám a vezetőváltás óta nem lehetett arról hallani, vannak-e még ilyen irányú tervek a cégen belül. Szóba jött még a WebOS eladása, ahol az Amazon és a Samsung tűnt biztos vevőnek, de később ezek a pletykák sem igazolódtak be.

Lehet vinni
Lehet vinni

Az elmúlt szombaton a HP hivatalos nyilatkozatot adott ki, arról, hogy szeretnék az open source közösség számára elérhetővé tenni a forráskódot. A cég egyelőre nem határozta meg pontosan milyen licensz szerint teszi szabaddá a kódot, annyi biztos csupán, hogy a copyleft elveknek megfelelően minden a WebOS átalakításából származó szoftvernek szabadnak és nyílt forráskódúnak kell lennie, azt semmilyen módon nem védheti le a szerző. A HP nem nyilatkozott arról sem, hogy a WebOS fejlesztőcsapata továbbra is a cég alkalmazásában marad-e, de mindenképpen szeretnék egyben tartani a csapatot, ami reményeik szerint a Mozilla vagy a Red Hat mintájára üzemelne tovább.

A HP szerint a piacon továbbra is lenne igény egy mobil operációs rendszerre az iOS és az Android mellé. Habár a nyilatkozat nem nevezi meg, de utal arra, hogy az Android fragmentáltsága miatt kiszámíthatatlan és nem rendelkezik pontos központi fejlesztési és frissítési ciklussal. Ez akár azt is jelentheti, hogy a szabad felhasználás ellenére a HP továbbra is szeretné valamennyire kézben tartani az operációs rendszert. Ez a taktika feltételezheti, hogy a HP nem szabadulni szeretne a WebOS-től, mint ahogy a Adobe vagy a Google tette nemrégiben halálraítélt termékeivel. Egyelőre úgy tűnik a cég jegeli a belső fejlesztést és a független programozók kreativitásában bízik, hogy életben tartsák a terméket, amit később akár még fel is használhat.