Technology

YouTube értesítések
Forrás: ITB

Így moziznak a neten a magyarok

A legalább 16 éves internetezők négyötöde néz filmeket és videókat az interneten, derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kutatásából.

A 2019. november 18. és december 10. között négyezer ember online megkérdezésével készült felmérés szerint minden harmadik internetezőnek van előfizetése valamilyen streaming-szolgáltatásra, emellett minden negyedik letölt mások által megszerzett és az internetre feltöltött filmeket, azaz torrentezik.

Mivel ez sok esetben nem legális, ez az arány bizonyára alulmért, de a válaszadók elmondása alapján minden tizedik internetező szokott nemzetközi, és minden ötödik magyar torrentoldalakat használni.

Összességében az internetezők között a leggyakoribb az, hogy valaki egyiket sem veszi igénybe: a torrentezés és a legális, de fizetős streaming-szolgáltatások helyett ingyenes online videókat, filmeket néznek letöltés nélkül, vagyis az ingyenes streaminget használja az internetezők bő egyharmada.

Minden negyedik ember előfizet legális csatornára, minden hatodik szokott csakis torrentoldalakról filmekhez jutni, minden nyolcadik pedig a streaming-előfizetése mellett sem hagyott fel a torrentezéssel.

A legtöbben - a válaszadók 66 százaléka - még mindig a nagy képernyőt részesítik előnyben online filmezés, sorozatnézés közben. A többiek okostelefonon szoktak filmet nézni, itt sok esetben rövid videókról, nem egész estés mozifilmekről van szó.

A felmérés szerint a húszas, vagyis Y-generációra sokkal jellemzőbb a torrentezés - akár meglévő streaming-előfizetés mellett is -, míg a legfiatalabb, középiskolás korú generáció tagjainak vagy csak előfizetése van, vagy csak torrenteznek.

Ilyen magas előfizetési arány egyébként a Z-generáció mellett a legidősebbeknél érzékelhető, ám ők szinte egyáltalán nem torrenteznek, szemben a fiatalokkal. A 70 éven felülieknél kiugróan magas viszont a csak ingyenes streaming-lehetőségek (például YouTube) használata.

A középkorú, X-generáció tagjai között jóval ritkább, hogy csak előfizetéssel néznek filmet, illetve a többi korosztályhoz képest magasabb azok aránya, akiknek mások töltenek le filmet a netről.

Az idősebb, "baby boomer-generációban" sokkal ritkább a torrentezés, de többen vannak, akik ingyenes vagy fizetős streaminget használnak, és közöttük vannak a legtöbben, akik nem néznek internetről származó filmeket.