Technology

hp_cut_logo
Forrás: lepoint.fr

HP hírek és pletykák

Alig néhány hete történt, hogy a Hewlett-Packard bejelentette, leáll a PC gyártással és a jövőben teljes egészében az üzleti megoldások fejlesztésére és forgalmazására koncentrál. Azóta számos egymásnak ellentmondó hír látott napvilágot a cég jövőbeni stratégiájáról.

Mégsem adja el PC üzletágát a HP, ezzel a hírrel állt a sajtó elé nemrégiben Todd Bradley üzletági igazgató, aki elmondta, a HP csupán külön vállalattá szervezi a részleget. A szaksajtó természetesen jól szórakozott a bejelentésen, hiszen mindenki számára nyilvánvaló volt, Bradley a saját bőrét mentené, ha egy kiszervezett vállalat ügyvezetőjeként folytathatná karrierjét. Bradley a hírek szerint már hónapok óta állást keres, sikertelenül, a pletykák szerint ugyanis túl magasak az elvárásai jövendő munkaadójával szemben. A közvélemény már komolyabban vette Ray Lanet, a HP igazgatótanácsának elnökét, aki a múlt héten a Bloombergnek azt nyilatkozta, a HP soha nem tervezte PC üzletágának eladását, csupán a kiszervezés jött szóba. Elmondása szerint legkésőbb négy hónapon belül kiderül milyen módon önállósul a cég hardver üzletága. A szaksajtó ugyanakkor úgy véli, a HP nem talált megfelelő vevőt a PC részlegre, így most ezzel a bejelentéssel próbálja feljebbtornászni az árakat és ha továbbra sem akad vevő, csak akkor fogja kiszervezni a gyártást.

Ők lennének azok? (forrás: geeky-gadgets.com)
Ők lennének azok? (forrás: geeky-gadgets.com)
Miközben arról esett szó, hogy mit nem ad el a HP arról is megindultak a találgatsok, hogy mitől szabadulhat a cég a jövőben. A Touchpad és a Palm leállításával megpecsételődni látszott a cég tulajdonában lévő WebOS operációs rendszer sorsa is. Habár a WebOS fejlesztést vezető Stephen DeWitt két hete még azt nyilatkozta, a jövőben a cég PC-in kerül a fogyasztókhoz az operációs rendszer, kijelentését nem sokan vették komolyan, arra való tekintettel, hogy a korábbi hírek szerint a HP PC részlegének sorsa a megszüntetés lett volna. Mindeközben a Samsung leszerződtette a HP PSG részlegének marketingigazgató helyettesét, Raymond Waht. A lépés elindította a találgatásokat arra vonatkozóan, hogy a cég a PC részleg helyett, melynek megvételéről szóló híreket cáfolták, inkább a WebOS felé fordult. A koreai gyártó számára jól jöhetne egy másik saját operációs rendszer a Bada mellé, hiszen ezzel függetleníthetné magát az Andoidtól. Természetesen a pletykákat cáfolta mindkét fél.

A WebOS túlélése közben a Touchpaden is megoldódott, legalábbis látszólagosan. A végkiárusításon elkelt óriási mennyiségű táblagép hatására a HP-nél úgy döntöttek továbbra is frissíteni fogják a gépet és fenntartják az ügyfélszolgálatot is. Az persze kétséges, hogy egy halálraítélt platformra bárki is fejlesztene a jövőben, de az eladások után érezhetően nőtt az alkalmazásokat forgalmazó HP App Catalog forgalma. Sőt további érdekes hírként a cég azt is bejelentette, a nagy érdeklődésre való tekintettel még október 31-ig gyártják a Touchpadeket, valószínűleg annak érdekében, hogy a beszállítóknál raktáron lévő alkatrészektől szabaduljanak.

Egyesek egészen odáig mentek, hogy azt mondják, a HP valószínűleg a régi végkiárusítás trükköt alkalmazta forgalma növelésére, és eszük ágában sincs leállítani a Touchpad gyártását. Mindenesetre a készülék jövője egy ideig még biztosítottnak látszik, különösen, mivel az Android fejlesztéssel foglalkozó Cyanogenmod csapatának sikerült a Google operációs rendszerét  futtatnia a HP táblagépén, ezzel zsebretéve a 2300 dolláros díjat. Igaz a projekt még gyerekcipőben jár, de a beszámolók szerint hamarosan érkezik egy teljesen funkcionális Android Touchpadre.