Technology

Okostelefon-gyártás
Forrás: ITB

Hihetetlen hír a Huawei-ről

Bár a Canalys adatai szerint jelenleg a Huawei a világ legnagyobb okostelefon-gyártója, az amerikai szankciók miatt nem tudja megtartani vezető pozícióját a koronavírus-járvány lefutása után a kínai óriás. Sőt, az is kétséges, hogy a jelentősebb gyártók között marad.

A The Elec értesülései szerint a Huawei mindössze 50 millió okostelefont tervez gyártani 2021-ben, ami hatalmas, 74 százalékos visszaesést jelent az idén várható forgalomhoz képest. Az amerikai kormányzat által intenzíven támadott Huawei tavaly még 240 millió mobilt értékesített világszerte, 2020-ban pedig 190 millió okostelefon eladására számíthatnak a piackutatók szerint.

A problémák tavaly májusban kezdődtek, amit az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma exporttilalmi listára helyezte a Huawei-t, amely így nem telepítheti új modelljeire a világszerte népszerű Google-alkalmazásokat.

Azóta szigorították a korlátozásokat és új szankciókat vezettek be a Huawei és több tucat leányvállalata ellen, megtiltva a lapkakészletek beszerzését a Qualcommtól és a MediaTektől. A Huawei Kirin lapkakészletét gyártó TSMC-nek szintén megtiltották az együttműködést.

Jelenleg a kínai vállalat az SMIC-vel gyártat alsó- és középkategóriás okostelefonokhoz használható Kirin lapkakészleteket. Az amerikai kormány azonban az SMIC letiltását is tervezi. Ha ez megtörténik, akkor a Huawei gyakorlatilag nem tud honnan beszerezni lapkakészleteket okostelefonjaihoz.