Technology

ict_proposer_s_day
Forrás: Trinity

Helló, ICT Proposers’ Day!

Önhűtő és -fűtő okosfásli, raktári leltárt végző drón, közösségi árammegosztó rendszerrel működő elektromos moped, navigáló és világító okoscsengő – idén Magyarország a házigazdája az Európai Unió egyik legnagyobb infokommunikációs rendezvényének, az ICT Proposers’ Day-nek, amelyen 22 hazai innováció mutatkozik be.

Budapesten rendezi meg november 9-én és 10-én az Európai Bizottság az év legfontosabb európai infokommunikációs fókuszú eseményét. Az ICT Proposers’ Day mintegy 3000 főt lát vendégül szerte Európából – köztük a technológiai iparág vezető képviselőit, vállalatait, innovátorait, akadémikusait.

A kutatási és innovációs konferencia kiemelt témája az 5G hálózatok szerepe, a dolgok internete, az ipar 4.0, a robotika, a mesterséges intelligencia és a startupok. A rendezvényen mintegy 6300 előre egyeztetett kétoldalú tárgyalás valósul meg a regisztrált szervezetek résztvevői részéről. Magyarország házigazdaként is bemutatkozik a Hungexpón rendezett konferencián: az Innovation HUb fantázianevű, 250 négyzetméteres installáció a hazai kutatói közösség, az akadémiai és üzleti szektor, valamint a feltörekvő startupok innovatív megoldásaiból nyújt interaktív ízelítőt.

Solymár Károly Balázs, NFM
Solymár Károly Balázs, NFM
 

„A digitális átalakulás mindannyiunk életére hatással van. Már napjainkban is jelentősen hozzájárul a GDP-hez, valamint a foglalkoztatáshoz a digitális gazdaság teljesítménye. A folyamatos fejlődés, a magyar innováció támogatása kiemelt nemzetgazdasági érdek, a magyar kormány ezért fontos partnernek tekinti a hazai kutatói és akadémiai közösséget, valamint az üzleti szektor innovatív szereplőit” – fogalmazott Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára a helyszínen.

Az Innovation HUb látogatói megismerhetik például a 16 éves magyar diáklány, Szegedi Melinda találmányát, az önmagát hűteni és fűteni képes e-fáslit, amely aranyérmet nyert Kínában, az Ifjúsági Tudományos és Technológiai Versenyen. Bemutatkozik az Aeriu startup, amely kereskedelmi forgalomban kapható drónok segítségével teszi hatékonyabbá a raktározás és leltározás folyamatát. A megoldással a cég harmadik helyezést szerzett a Global Forum kanadai startup versenyén. Az érdeklődők láthatják a Servo Movement közösségi árammegosztó rendszerrel működtethető elektromos mopedjét, a Shoka Bell navigáló, világító, riasztó okoscsengőjét, valamint a Miskolci Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem innovációit is. (22 magyar kiállító mutatja be termékeit.)

ICT Proposers' Day
ICT Proposers' Day
 

A magyar installációt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, valamint az infokommunikációs iparági szervezetek hozták létre. A rendezvényen az Európai Bizottság bemutatja, hogy 2018-ban milyen infokommunikációs, közvetlenül elnyerhető uniós pályázatokat kínál a vállalkozásoknak.

Alessandro Barbagli, az Európai Bizottság technológiai innovációért felelős igazgatóságának programszervezési vezetője szerint a találkozó kiváló alkalom információszerzésre a Horizon 2020 ICT programjairól, a kutatás-fejlesztési partnerkapcsolatok kiépítésére, új projektötletek megvitatására.