Technology

Internet
Forrás: ITB

Hazai internetezési szokások

A koronavírus-járvány idején 63 százalékról 67 százalékra nőtt a telefonos mobilinternetes előfizetések aránya, de a fogyasztók otthon továbbra is a vezetékes hozzáférést részesítik előnyben.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb, az ősszel több mint háromezer háztartásról készült reprezentatív felmérése alapján a telefonos mobilnet-előfizetéssel rendelkezők között leginkább azoknak az aránya nőtt - 7-ről 9 százalékra -, akiknek semmilyen más internetezési lehetőségük nincs otthon. A vezetékesinternet-ellátottság nem változott tavaly óta.

A középiskolások és a felnőttek háromnegyedének van vezetékes internete otthon, kétharmaduknak pedig mobilinternet-előfizetése van a telefonján. A népesség csaknem hattizede mindkettőre előfizet, mintegy negyedük viszont csak egyféle hozzáférést vásárolt: minden tizedik ember csak telefonos mobilinternetet, majdnem minden ötödik pedig csak vezetékes internetet használ. Minden hatodik embernek semmilyen internetes hozzáférése nincs otthon.

Akinek mobil- és vezetékesinternet-előfizetése is van, a vezetékest preferálja: kétharmaduk kizárólag vagy túlnyomórészt ezen netezik, és csak minden huszadik megkérdezett mondta, hogy nagyrészt a telefonos mobilnetet használja otthon. A válaszadók mintegy 30 százalék azonos arányban használja a kétféle lehetőséget, ezek az adatok nem változtak tavaly óta.