Technology

A Netflix szolgáltatásai egy LG tévén
A Netflix szolgáltatásai egy LG tévén
Forrás: www.netflix.com

Hatalmasat bukott a Netflix

A múlt heti kellemetlen hírek és a cég DVD üzletága körüli bizonytalanság már önmagában a padlóra küldte a Netflix részvényeit, amelyeknek a cég negyedéves jelentése adhatja meg most a kegyelemdöfést.

Kegyetlenül elbánt a piac az egyik legnagyobb on demand videószolgáltatónak és DVD kölcsönzőnek számító Netflixszel. A vezetés sorozatos hibáinak köszönhetően tömegesen hagyják el az előfizetők a céget, a rossz döntések miatt egyébként is jelentősen csökkent a részvények ára, aminek most a cég negyedéves jelentése sem kedvezett. Habár a Netfilx több ponton is túlteljesítette a piaci elvárásokat a befektetők nem túl sok bizalommal néznek a jövőbe. A cég bevétele az elmúlt negyedévben 822 millió dollár volt, ami kerek 10 millióval több az elvártnál, és sokkal több előfizetőt vonzott a nemzetközi piacokról, mint azt korábban remélte, 1.48 millió szemben a korábban becsült 1.25 millióval. A hazai piacon azonban 810 ezer előfizetőt veszített az átgondolatlan üzletpolitika miatt. A hír bejelentése után a 112 dolláros áron jegyzett papírok árfolyama 77 dollárra esett, az árcsökkenés különösen annak fényében ijesztő, hogy a cég részvényei a nyáron még 290 dollárt értek. Nem segítette a vezetés kompetenciájának megítélést az sem, hogy a cég 39.6 millió dollárt költött saját részvényeinek visszavásárlására 218 dolláros átlagáron.

Alternatívák részvényfelhasználásra (forrás: poetatnight.blogspot.com)
Alternatívák részvényfelhasználásra (forrás: poetatnight.blogspot.com)

A cég már korábban bejelentette, hogy 2012-ben Nagy-Britanniában és Írországban szeretne terjeszkedni, ezt a szándékot a jelentéstételkor is megerősítették. A bővítés költségei miatt a cégvezetés tervei szerint a következő legalább két negyedévben nem számolnak nyereséggel. A hirtelen áremelésből származó elvándorlás és a DVD üzletág kiszervezése miatti bizonytalanság számos előfizetőt elriasztott a cégtől és kérdéses, hogy ezeket tudja-e majd pótolni a Netflix Kanadából illetve Európából. Mindezek ellenére a vezetés optimista, az év folyamán megszerzett sugárzási jogokkal illetve a jövőre megvásárolt tartalommal az HBO vetélytársává szeretne válni, megduplázva a tartalomvásárlásra szánt összeget. Ezzel a stratégiával a Netflix végleg az on demand mellett kötelezi el magát, ami a jövőben hatalmas potenciált rejt magában és a prémium tartalmak beszerzésével a cég jól pozicionálhatja magát a piacon, ehhez csupán az kell, hogy túlélje a mostani válságot.