Technology

Forrás: wordpress.com
Forrás: wordpress.com
Forrás: /thegrahambaileyblog.files.wordpress.com

Hatalmas fejlődést hoz az új wifi szabvány

Ha valaki azt hinné, hogy a vezeték nélküli hálózatok már nem lehetnek jobbak, egy új technológia óriási előrelépést ígér az adattovábbítás sebességében. A 802.11 ac megérkezett, és készen áll arra, hogy forradalmi változásokat hozzon az otthonokba.

A 802.11ac gyökeresen átalakíthatja az otthoni szórakoztató rendszereket, derül ki a ZyXEL tájékoztatójából. Gyorsabb, jobb minőségű adat streaminget nyújt, ráadásul megbízhatóbb, mint az eddigi technológiák. Több eszközt támogat, nagyobb lefedettséggel, vagyis az egész háztartásban új szintre emeli a vezeték nélküli adattovábbítást. A régebbi wifi protokollok - mint a 802.11b – esetében időnként előfordulhat, hogy romlik a kapcsolat minősége, mivel alacsonyabb a sávszélesség. Így ha egyszerre sok médiatartalmat akarnak megnézni a világhálón a felhasználók, előfordulhat, hogy gyenge minőségű képpel és rossz hanggal szembesülnek. Ugyanakkor az akár 1 Gbit/s sebességre is képes 802.11ac-vel elkerülhetők az ilyen problémák. Ez a technológia háromszor gyorsabb, mint elődje, a 802.11n.

A nagyobb adatátviteli sebesség megszüntet egy bosszantó problémát, a pufferelést, amellyel azok a felhasználók szembesülnek, akik online néznek videót. A lassabb internetes kapcsolatok esetén ugyanis a videó egy kis részét el kell tárolni, mielőtt megkezdődhet a lejátszás, hogy folyamatos legyen a megjelenítés. A 802.11ac azonban annyira gyors, hogy a videólejátszás azonnal elindulhat még akkor is, ha nagyfelbontású filmről van szó. A 802.11ac támogatja a kiváló minőségű lejátszást, HD minőségű streamelt tartalmat képes eljuttatni a háztartásban található készülékekre, köztük a hálózatba kötött televízióra, játékkonzolokra, számítógépekre és mobil eszközökre. A nagyobb sebesség ráadásul azt is lehetővé teszi, hogy az egyes készülékeken egyidőben más-más streamelt tartalmat nézhessenek a család tagjai.

A 802.11ac által kínált nagyobb sebességnek három fő összetevője van: szélesebb rádióspektrum, több antenna és nagyobb frekvencia moduláció. Ezek a fejlesztések megbízhatóbb jelet eredményeznek, csökkentve ezzel a kapcsolatmegszakadások számát. Mindezek együtt azt jelentik, hogy a vezetékes hozzáférések sebességét és megbízhatóságát juttatja el a háztartásokba, miközben a vezeték nélküli kapcsolatok rugalmasságát is biztosítja. A technológia megbízhatósága különösen fontos az olyan alacsony késleltetésű tartalmaknál, mint a streamelt filmek vagy a zene, ahol folyamatos jelre van szükség. Az online játékosok szintén állandó, gyors adattovábbítást igényelnek, hogy elkerüljék a késlekedést, ami akár a játék elvesztését is okozhatja.

A 802.11ac további előnyei között érdemes megemlíteni a hatótávolságát. Ez a leginkább mobilbarát megoldás az eddig bemutatott vezeték nélküli szabványok közül. A 802.11ac vezeték nélküli hozzáférési pontokon található több antenna jobb lefedettséget biztosít az egész háztartásban, olyan jellel, amely a ház legtávolabbi, legeldugottabb szegletébe is eljut. A 802.11ac-t használók a háztartás teljes lefedettségével számolhatnak, minimális mennyiségű vakfolttal. Ez elégedettséggel töltheti el azokat a mobilozókat, akik szeretnek a ház csendes zugaiba húzódni egy-egy videóhívás során. A felhasználók a 802.11ac egy másik tulajdonságának is nagyon örülnek majd: a hosszabb üzemidőnek. Mivel az adója rövidebb idő alatt nagyobb adatmennyiséget tud továbbítani, ez azt jelenti, hogy az adatok átadása után hosszabb időre tud leállni. Ennek köszönhetően az okostelefonokra és táblagépekre gyorsabban eljutnak a kívánt tartalmak, miközben a technológia kíméli ezen készülékek akkumulátorait is.

Az új protokoll számos előnyös tulajdonsága mellett kompatibilis a már létező wifi szabványokkal (802.11a, 802.11b és 802.11n. Az ezeket a megoldásokat használó eszközöket az 5 gigahertzes sávon kapcsolja össze. Ez kevesebb interferenciával jár, mint a 2,4 gigahertzes frekvenciatartomány, így erősebb lesz a jel, és nő a megbízhatóság. A 802.11ac technológia igazi előnyei akkor mutatkoznak meg, amikor az olyan eszközök, mint az otthoni házimozirendszerek, a személyi számítógépek, táblagépek és okostelefonok modernebbre cserélése kerül szóba. A készülékgyártók, köztük olyan óriáscégek, mint az Apple és a Samsung, is támogatják a szupergyors vezeték nélküli technológia minél gyorsabb elterjedését, és beépítik ezt a szabványt az új, jövőben megjelenő eszközeikbe.