Technology

pc_as_a_service.jpg
Forrás: lifewire.com
Nálunk először

Hardver és platform, mint szolgáltatás

A HPE (Hewlett Packard Enterpirise) a jövőben szolgáltatás alapon is elérhetővé tesz hardvereket és platform megoldásokat is. Ezt a modellváltást a világon először Magyarországon vezetik be. A váltás keretében a magyarországi vállalat létrehozott egy innovációs csapatot, amely olyan komplett, hardver- és szoftverelemekből felépülő és teljes mértékben az ügyfelek igényeire szabott megoldások fejlesztésén dolgozik, amelyekkel a vállalatok rugalmas és gazdaságosan fenntartható informatikai környezetet alakíthatnak ki.

Az amerikai székhelyű vállalat elsőként hazánkban helyezi új alapokra működését a nyár folyamán. A magyar top vállalatok mintegy 90 százaléka számára eszközöket és megoldásokat biztosító HPE – részben maga mögött hagyva a hardvergyártó és üzemeltetői profilját – a jövőben szolgáltatás alapon is elérhetővé tesz hardvereket és platform megoldásokat is. 


„A koronavírus-járvány teljesen újraírta nemcsak az idei, hanem az elkövetkező évekre vonatkozó beruházási terveket is a nagyvállalatoknál. Az informatika terén a cégek a jelen helyzetben kétféleképpen dönthetnek. Választhatják azt az utat, hogy kivárnak, elhalasztják a beruházásaikat, visszafogják a költségeiket, vagy dönthetnek úgy is, hogy fejlesztésekbe fognak, és az eddig halogatott, többek között a virtualizációt, automatizálást érintő IT fejlesztéseiket is megvalósítják. Persze, ha egy mód van rá, alacsony tőkeigényű, előfizetéses konstrukciók mentén”, hangsúlyozza Szpisják Tibor, a Hewlett Packard Enterprise magyarországi kereskedelmi igazgatója.

A szakember szerint a mostani válság nyertesei az átfogó digitális transzformációt végrehajtó cégek lehetnek. A versenyképességüket pedig jelentősen meghatározza az, hogy képesek lesznek-e alkalmazkodni az új körülményekhez, és rugalmas, az eddigieknél gazdaságosabban működtethető technológiai hátteret kialakítani, amellyel akár a távmunka, akár más IT-támogatást igénylő folyamat vagy szolgáltatás gördülékenyen menedzselhető.

A modellváltás keretében a HPE, megerősítve magyarországi leányvállalatának szakembergárdáját, létrehozott egy magyar mérnökökből álló csapatot is a szervezeten belül. A HPE innovációs csapata a piaci változásokat folyamatosan nyomon követve helyben dolgoz ki olyan hardver- és szoftverelemekből álló komplett megoldásokat a közép- és nagyvállalatok informatikai kihívásaira, amelyek aztán akár régiós szinten, vagy a világ más részein is adaptálhatók. Az anyavállalat hosszú távon tervez építeni a hazai innovációs csapatra, hogy informatikai szolgáltatóként és megoldásszállítóként egyaránt erősítse pozícióját a nagyvállalati IT-beszállítók között.

Szpisják Tibor úgy látja, hogy a járvány Magyarországon is pontot tehet az informatikai erőforrások eddigi pazarló használatára. A HPE tapasztalatai szerint a hazai cégek jelentős része a kiépített informatikai kapacitásaik hozzávetőleg 2/3-át használja rendszeresen. A fennmaradó hányad fenntartása viszont inkább csak feleslegesen köt le vállalati humán és anyagi kapacitásokat. Ezen a téren mindenképpen változást vár a Hewlett Packard Enterprise, ahol arra számítanak, hogy a nagyvállalatoknál nagyobb szerephez jutnak a fogyasztás alapú szolgáltatások. Ennek megfelelően a takarékosság, a skálázhatóság, illetve a gazdaságos és rugalmas működés érdekében a vállalatok csak azokat a szoftvereres megoldásokat és alkalmazásokat veszik majd igénybe, és csak olyan mértékben, amennyire valóban szükségük van. Továbbá – élve akár a HPE által most bevezetett Hardware-as-a-Service konstrukcióval –, ugyanezt a felfogást képviselik majd a hardverek esetében is, és a vállalatok azokra, mint skálázható szolgáltatásokra fizetnek elő. Ez a folyamat várhatóan a felhő-jellegű szolgáltatások és a cégen belül tartott informatikai erőforrások együttesére támaszkodó automatizált, hibrid IT-rendszerek elterjedéséhez vezet majd, melyek kiépítésére a HPE komplex, saját fejlesztésű megoldásokat dolgozott ki.