Technology

Egy a sok közül.     (forrás: macrumors.com)
Egy a sok közül. (forrás: macrumors.com)
Forrás: macrumors.com

Hamisítványvadászt alkalmaznak

Nemrégiben nyilvánosságra került a Wikileaksen keresztül számos olyan dokumentum, amely az Apple hamisítványok ellen folytatott harcát, azon belül is a kínai hamisítványok elleni stratégiát írja le.

A kiszivárgott dokumentumok számos érdekességre hívják fel a figyelmet, többek között arra, hogy az Apple 2008-ig nem jegyeztette be védjegyeit Kínában, illetve nem volt világszintű biztonsággal és termékbiztosítással foglalkozó szakembere. A cég ekkor szerződtette le Don Shruant és John Theirault-ot, hogy segítsenek a piacokat elárasztó hamis Apple-termékek gyártóinak és forgalmazóinak felkutatásában, illetve leállításában. A két szakember nem ismeretlen név a szakmában, korábban a Pfizer alkalmazásában álltak, és az ő tevékenységüknek köszönhetően sikerült jelentősen visszaszorítani a hamis Viagrák forgalmát.
Nem az igazi
Nem az igazi

A 2008-as keltezésű iratok szerint Thierault nyomozása azt mutatta, hogy a hamis iPodok és iPhone-ok szinte kizárólag Kínából származnak, azon belül is abból a körzetből, ahol az Apple-nek beszállító Foxconn gyárai vannak. A feltételezésekkel ellentétben azonban a hamis áruk nem a Foxconn gyáraiban készültek “harmadik műszakban”, hanem külön gyárakban, amelyek olykor a megtévesztésig hasonló termékeket dobtak piacra. Thierault beszámolója szerint a hamis termékek gyártása olyan volumenű, hogy Kína az egész világot képes lenne ellátni Apple-utánzatokkal.

A dokumentumokban szó esik Thierault stratégiájáról is, aki a Pfizer esetében kidolgozott és finomított módszert alkalmazta. A leiratok szerint a biztonsági részleg alelnöke amiatt aggódott, hogy a kínai hatóságok kevésbé lesznek együttműködőek a hamis elektronikai termékek esetében, mint a gyógyszereknél, mivel félnek a munkahelyek megszűnésétől. Amíg a hamis gyógyszerek mérgezőek és életveszélyesek voltak, addig a hamis termékek csupán adóbevétel-kiesést okoztak. Thierault stratégiája szerint először a hamis cikkeket árusító boltokat igyekezett bezáratni, ezzel drágábbá és körülményesebbé téve a disztribúciót, majd folyamatosan a gyártók felé haladva felszámolni a hálózatot. Az export szintén problémát jelentett, a hamis termékek nagy része Hong-Kongon keresztül hagyta el Kínát, ahol a kikötői hatóságok sem voltak túl együttműködőek, mivel nem szívesen lassították a forgalmat.

A Kínában töltött évek tapasztalatai alapján Thierault úgy vélte, egy labor felállítása és egy saját csapat toborzása elengedhetetlen a siker érdekében. A gyakorlat szerint a cég alkalmazottai felderítik a hamis termékeket gyártó és forgalmazó hálózatokat, majd azokról bejelentést tesznek a helyi hatóságoknak, és hagyják, hogy a hivatal gyűjtse be az elismerést a munkáért. Thieraultnak és Shruannak sikerült azt is elérnie az Apple-nél, hogy Kínában tanfolyamokat tartsanak a helyi hatóságoknak annak érdekében, hogy azok felismerjék a hamisított termékeket. 2008 óta a cég szakemberei szép sikereket értek el a hamisítványok visszaszorításában, és eddig több mint húsz hamis Apple Store bezáratásában.