Technology

Műholdas internet
Forrás: SpaceX

Gyors internet az űrből

A tesztelés során 174 megabit/s-os letöltési sebességet értek el az amerikai Montana állam vidéki területén a Starlink műholdas rendszerrel, a késleltetés pedig átlagosan 33 ezredmásodperc volt.

A hétvégén megkezdődött a SpaceX műholdas internetes szolgáltatásának első nyilvános tesztelése. A próbaüzemre kiválasztott szerencsések - akik korábban csigalassú, 8-10 megabit/s-os internettel voltak kénytelenek beérni - 100-160 megabit/s-os letöltési sebességről számoltak be a Redditen, így lehetővé vált számukra egyebek mellett 1440p és 4K felbontású videók zökkenőmentes megtekintése a YouTube-on.

Az egyik felhasználó sikeres tesztelést hajtott végre a Starlinkkel egy erdőben, ahol egyébként nincs térerő a mobilhasználathoz, ő pedig képes volt valós idejű videóhívások lebonyolítására egy olyan helyen, ahol tiszta rálátás volt az égre.

Ide vonatkozó fontos információ, hogy Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója egy, a Twitteren feltett kérdésre azt válaszolta, hogy a Starlink valamikor a jövő év elején lesz elérhető Európában.