Technology

Google zene
Forrás: google

Lesz-e Google zenebolt?

Önmagukat megnevezni nem kívánó források szerint a Google masszívan tárgyal a nagy lemezkiadókkal, hogy elindíthassa saját online zeneboltját.

Anonimitásba burkolózó, a megbeszélések részleteit ismerő három úr/hölgy szerint a Google a hónap végéig meg szeretne állapodni a Universal Music Group, az EMI, a Sony Music és a Warner Music Group illetékeseivel; amennyiben sikerül egyezségre jutniuk, a Google fizetős zeneletöltő és streaming-szolgáltatásba kezd.Ha a fentiek megfelelnek a valóságnak, és a megállapodás létrejön, a Google újabb komoly területet foglalhat el a szórakoztatóiparban. Május óta az androidos okostelefonok és tabletek zenetárolási és filmkölcsönzési lehetőséget nyújtanak, és nemrég indult be a Music Beta: az egyelőre meghívásos verzióban működő szolgáltatás húszezer dal feltöltését teszi lehetővé. Mivel a cég korábban semmilyen megállapodást nem kötött a kiadókkal, ezért a Google Music „csak” tárhelyként tud funkcionálni. A Mountain View-i cég számára nyilvánvalóan az lenne a célkitűzés, hogy a gigantikus mennyiségű zene tárolásának lehetőségét kombinálni tudja a zenebolttal: újabb bevételi forrás; több hirdetési felület, és az sem mellékes, hogy ily módon a felhasználókat is hosszabb időre tudná a Google oldalain tartani.

Az említett titkolózó források szerint az EMI (Citigroup) talán hajlik a megállapodásra, a nagyobbak egyelőre nem annyira nyitottak; kérdés, hogy a szükséges szerződések hiányában mit tud lépni a cég. Májusban még úgy nyilatkozott a Google, hogy a lemezcégek fenntarthatatlan rendszert védenek, és így nehéz lesz velük megállapodni. A kiadók viszont azzal érvelnek, hogy a felhős rendszerbe feltöltött zenék között bőven akadhatnak olyanok is, amelyeket nem jogszerűen szereztek be tulajdonosaik.

A Google (egyelőre?) nem reagált a fenti értesülésekkel kapcsolatos sajtóérdeklődésre.

A konkurens Apple jobban áll olyan szempontból, hogy mind a négy nagy kiadóval megegyezett. A cég a napokban indította el az iCloud-ot, ahol a felhasználók zenéket, fotókat, dokumentumokat tárolhatnak, amelyeket iPhone-on, iPad-en vagy Mac gépeken tudnak lejátszani / megnézni. Az Apple most a nagy filmstúdiókkal tárgyal annak érdekében, hogy az iCloudon megjelenhessenek a legjobb mozifilmek.