Technology

google wallet
Forrás: googleblog.blogspot.com

Hivatalos: a Google már pénztárca is

Napok óta mindenhol olvasni lehetett róla, hogy hétfőn megtörténik a hivatalos rajt: a Google Wallet ténylegesen fizetőeszközzé válik. Megtörtént.

A Google az internet, a mobilszektor, a televíziózás – és még sorolhatnánk, mi minden – után most már a pénz, a fizetés rendszerének is szereplője lett.

Amit érint     (forrás: Google Blog)
Amit érint (forrás: Google Blog)

Mi az, ami ténylegesen megtörtént hétfőn? A Sprint Nexus S 4G okostelefon, és az azon futó Google Wallet applikáció hivatalosan is fizetőeszköz lett – legalábbis azon kereskedelmi egységekben, ahol elfogadják a MasterCard PayPass hálózatán keresztül lezajló tranzakciókat – 140 ezer ilyen helyszín van az Egyesült Államokban. Egyelőre mindez csak azon amerikai honpolgárok számára elérhető, akik Citi MasterCarddal vagy a Google Prepaid kártyával rendelkeznek (amelyre bármilyen bankkártyáról átcsoportosítható tetszőleges összeg). Mivel 2011-et írunk, a Google pénztárca természetesen mindenféle kuponos rendszerhez kapcsolható lesz.

De ne szaladjunk ennyire előre. A cég, amely eleinte keresőmotorjáról volt híres, tavasszal kezdte meg Google Wallet nevű reménybeli szolgáltatásának tesztelését. A rövid hatótávolságú vezeték nélküli adatátvitelen (Near Field Communication - NFC) alapuló megoldás bevezetéséhez olyan partnereket keresett, mint a Citi, a MasterCard, a Visa vagy az American Express – csak hogy néhányat említsünk. A cél pedig nem volt más, mint hogy a vásárláskor még csak a bankkártyával és a PIN-kóddal se kelljen szöszölnünk, hanem csak telefonunkat a kártyaleolvasó közelébe helyezzük – és már fizetve is a tétel. (Akik idén a Szigeten vagy a cég által rendezett valamely fesztiválon vásároltak, átélhették az élményt – igaz, elsősorban kártyás megoldással).

Jelenleg a Nexus S az egyetlen készülék, amellyel működik a rendszer, ám ez minden bizonnyal csak rövid átmeneti időszak, hiszen megannyi NFC-képes okostelefon bevethető lesz.  A Google célja: a vásárlóközönség minden lehetséges fizetési megoldás helyett egyedül a Walletet használja a kasszáknál.

A kérdés persze nem csak az, hogy hány kereskedelmi egységben lehet majd fizetni ily módon, hanem, hogy a vásárlók milyen tempóban állnak át a meglehetősen újfajta rendszerre.