Technology

Google
Forrás: blogspot.com

További tisztogatások a Google-nél

Mikor idén áprilisban Larry Page visszavette a Google vezetését Eric Schmidtől a cég portfóliójának letisztítására tett ígéretet; úgy tűnik, ehhez tartja magát.

A Google internetes keresőből mára a világ egyik legnagyobb IT vállalatává nőtte ki magát, tevékenysége olyan szerteágazó, hogy sokak szerint ez a hatékonyság rovására megy. Idén áprilisban Steve Jobs azt javasolta a vezérigazgatói posztot átvevő Larry Page-nek, hogy lásson hozzá a vállalat felesleges projektjeinek likvidálásához, másképp a cég a Microsoft sorsára juthat. Larry Page a tanácsot megfogadva már a nyáron hozzákezdett a fejlesztések leállításához, ahogy arra több elemző is számított. A korábban feltételezett halállisták azonban csak részben fedik a valóságot, így például többen az önjáró autók fejlesztésének végét jósolták, ám a legutóbb kiszivárgott hírek szerint a cég akár a tömeggyártásig is elmenne.

Wave? Goodbye!      (forrás: michaelfruchter.com)
Wave? Goodbye! (forrás: michaelfruchter.com)

A nemrégiben megjelent Google lista szerint azonban több fejlesztést és már létező terméket is megszüntetnek az év folyamán, amelyek között egy-két meglepetés is van. Megszűnik többek között a RE Megszűnik a Knol is, a Google saját Wikipedia szerű oldala, amely 2007-óta nem hozott jelentős áttörést, illetve Annotum néven nyílt forráskódú projektként él tovább a Google gyámkodása nélkül. A jövőre teljes egészében törlődő Wave is ugyanerre a sorsra jut, a cég átadta a projekt fejlesztését az Apache Software Foundationnek a továbbiakat rájuk bízva. Ezzel a lépéssel a Google erősítette azt a trendet, ami szerint a nagy cégek felesleges vagy elavult termékeiket nagylelkűen a közösségnek ajándékozzák, legutóbb az Adobe adta át a Flash-t az Apache-nak, sokak szerint ezzel jelezve, végleg letett egykori sikeres termékéről. Larry Page a hírek szerint nem áll meg itt és szeretné tovább karcsúsítani a vállalatot, a szerteágazó tevékenység helyett a csupán néhány termékre koncentrálva, leginkább az okostelefon és a vállalati megoldások terén.