Technology

Forrás: cnet.com
Forrás: cnet.com

Megint támadják a Google-t Kínában

Kína szerint túlságosan nagy befolyása van a Google-nek a helyi okostelefon-piacon, elnyomva a hazai szereplőket. Elemzők szerint ez akár a helyzetet megváltoztató szabályozás bevezetését is előrevetítheti.

A kínai ipari és információtechnológiai minisztérium legújabb fehér könyve szerint az amerikai Google-nek, az Android operációs rendszer elterjedtségéből fakadóan, túlságosan nagy befolyása van a kelet-ázsiai ország okostelefon-piacán. "Ugyan maga az Android nyílt forráskódú rendszer, annak központi technológiáját a Google szigorúan szabályozza" - áll a dokumentumban. A minisztérium szerint ráadásul a vállalat diszkriminációval élt egyes kínai vállalatok ellen, előfordult ugyanis, hogy kódjait késleltetve osztotta csak meg. A minisztérium a fehér könyvben semmilyen speciális politika vagy új szabályozás bevezetéséről nem szól, egyes vélemények szerint ugyanakkor a jelentés akár a Google-lel szembeni jövőbeli intézkedéseket is előrevetítheti.

A Kínában gyártott okostelefonok mintegy 98, az országban használt készülékeknek pedig 90 százalékán fut ma Android operációs rendszer. A minisztérium fehér könyve azonban önálló utat sugallva úgy fogalmaz: Kínának megvan a képessége ahhoz, hogy saját operációs rendszert fejlesszen ki.