Technology

Az innovációra most van igazán nagy szükség      (forrás: bizextra.biz)
Az innovációra most van igazán nagy szükség (forrás: bizextra.biz)
Forrás: bizextra.biz

Gyors növekedésű informatikai vállalkozások innovációs összefogása

Összességében meghaladja a 7 milliárd forintot az árbevétele annak a 9 hazai informatikai középvállalatnak, amely kutatási és fejlesztési területen együttműködik az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomóponttal.

Az úgynevezett gazella, vagyis gyors növekedésű vállalkozásokat tömörítő platform célja, hogy a szakterületükön világszerte elismert cégek, a szervezet partnereként, olyan közösséget alkossanak, amely tudásmegosztásra, kutatási, szakmai és képzési együttműködésre is lehetőséget kínál. Az együttműködéshez a vállalatok mellett, az IVSZ is csatlakozott. A platform megalapítását az ELTE Informatikai Kar megalapításának 10. évfordulója alkalmából megrendezett Neumann-napon jelentették be a résztvevő vállalkozások és az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetése.

A platform tagjai olyan vállalatok, amelyek hagyományosan együttműködnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karával. Az új együttműködő platform az egyes résztvevők közötti szorosabb összefogásra ad lehetőséget, emellett a vállalatok az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont révén, az európai informatikai tudásközösség programjaihoz is kapcsolódhatnak.

Az új informatikai középvállalati platform tagjai: a beszédfelismerő rendszereket fejlesztő AITIA, az okostelefon alkalmazásokat fejlesztő Atrecto, az űrtávközlési eszközöket gyártó Bonn Hungary, a funkcionális programozási nyelvek terén tanácsadóként működő Intellifactory, a több terabájtos adatmennyiségek hatékony kezelésére vizualizációra összpontosító BInergy, az informatikai rendszerek és távközlési hálózatok hatékony, gazdaságos üzemeltetésére új generációs informatikai és kommunikációs megoldásokat kínáló NETvisor, a vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő BalaBit, az online és mobilbanki szolgáltatásokat szállító IND, a újszerű prezentációs eszközt fejlesztő Prezi, valamint az infokommunikációs szektor vállalkozásainak képviselőjeként az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége.