Technology

Gates_energia_címlap
Forrás: renews.biz

Gates energiakutatásra költene

Megtriplázná a tiszta energiaforrásokkal és az energiamegőrzéssel kapcsolatos kutatásokra fordítandó szövetségi forrásokat Bill Gates.

A Microsoft-alapító, aki gigantikus magánvagyonából számos területen – így az energetikában is – támogat fejlesztéseket, a tekintélyes Science folyóirat szerkesztőségi cikkében fejtette ki véleményét.

Gates a tavalyi TED-en is az energiáról beszélt
Gates a tavalyi TED-en is az energiáról beszélt
Elismeri, hogy gazdasági válság idején nem tűnik jó ötletnek állami támogatásokért kuncsorogni Washingtonban, ám szerinte az USA nemzetbiztonsági érdeke, hogy vezető szerepet játsszon a nem környezetszennyező energia előállítására irányuló kutatásokban a világon. Éppen ezért szükségesnek tartja, hogy a mostani 5 milliárd helyett 16 milliárd dollárt különítsenek el ilyen célú kutatás-fejlesztésre a szövetségi büdzséből. Miközben ez soknak tűnik, Gates megjegyzi: az energetikai K+F-re fordított összeg a negyedére zsugorodott az elmúlt évtizedekben.

Gates nincs egyedül ezzel a véleményével. Ő is egyik tagja az Amerikai Energiainnovációs Tanácsnak, amely a nagyobb állami szerepvállalást szorgalmazza az iparágban; társai között olyan iparági nagyágyúk vannak, mint a Lockheed Martin korábbi vezérigazgatója, Norm Augustine vagy a General Electric ésa Xerox mostani vezére, Jeff Immelt, illetve Ursula Burns.

Az egykori Microsoft-vezető javára legyen mondva, hogy nem csak az állam pénzét akarja költeni. Bár alapítványa elsősorban egészségügyi kutatásokat támogat, több energetikai érdekeltsége is van a legkülönfélébb területekről. Részesedéssel rendelkezik a TerraPower-ben, amely hagyományos atomerőművek hulladékát akarja energiatermelésre hasznosítani; a Liquid Metal Batteryben, amely olcsó akkumulátorokat fejleszt a szél- és naperőműveken generált áram tárolására, illetve az algaüzemanyagot kutató Sapphire Energy-ben.