Technology

fujitsu_eternus_címlap
Forrás: Fujitsu

Tárolók a gyorsítósávban

Nagy reményeket fűz a Fujitsu a gyorsan növekvő magyar adattárolási piacon most bemutatott Eternus DX S2 rendszereihez.

Az adattárolók piaca egyike azon kevés szegmensnek a hardverpiacon, amely jelentős növekedést tud felmutatni. Idén várhatóan 43 százalékos lesz az emelkedés, ami még a tavalyi 34 százalékot is meghaladja. Ezek alapján (is) bízik a Fujitsu a most bemutatott Eternus DX S2 merevlemezes tárolórendszereinek sikerében – hangzott el a cég csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ez a középkategória: Eternus DX410 S2
Ez a középkategória: Eternus DX410 S2
A cég csak egy éve jelent meg középkategóriás lemezes tárolóival a magyar piacon (az alsóbb kategóriákban is csak 2009 óta vannak jelen). A kései indulás ellenére sikeresnek ítélik az eddig eltelt időszakot: minthogy korábbi felhasználói bázis nem volt, csak a konkurenciától tudtak piacot szerezni, mondta Sági Béla vezető termékmenedzser. Ez viszont már csak azért sem könnyű, mert a Fujitsunál középkategóriásnak számító termékek Magyarországon már a legnagyobb vállalatok igényeit is kielégítik. A frissen bemutatott Eternus DX80 S2 és DX90 S2 a maga 240 terabájtos csúcskapacitásával csak a belépő szintet jelenti a sorozatban; az Eternus DX410 S2 már 480, a DX440 S2 pedig 960 terabájtos kapacitást kínál. (A jelenlegi S2 szériából 500 terabájtos a legnagyobb, Magyarországon használatba vett rendszer.)

A korábbi szériához képest az egyik legnagyobb különbség, hogy nem Fibre Channel, hanem SAS csatolóval ellátott merevlemezeket használnak. Ennek köszönhetően az egységek ára jóval alacsonyabb lehet, miközben a teljesítmény nem romlik. (Ugyanakkor a vezérlő többféle interfésszel – Fibre Channel, iSCSI, FCoE – kapcsolódhat a szerverekhez.) A portokhoz képest szabadon vegyíthetők a rendszerekben a különféle merevlemezek: 2,5 és 3,5 hüvelykesek, 7200-as, 10000-es vagy 15000e-s percenkénti fordulatszámúak, 300 gigabájtostól a 2 terabájtos kapacitásúig, illetve beilleszthetők SSD-meghajtók is. Ennek köszönhetően egyetlen tárolórendszerben megvalósítható a többszintű (tiered) adattárolás, ahol a gyakrabban használt információk a drágább, de gyorsabban elérhető meghajtókon vannak, míg a kevésbé fontosak a nagyobb kapacitású, olcsóbb, de lassabb tárolókon.

Sági Béla kiemelte még a lemezszintű titkosítást: ennek révén az adatok akkor sem kerülhetnek illetéktelen kezekbe, ha egy merevlemezt véletlenül ellopnának.