Technology

windows 8 screenshot
Forrás: brothersoft.com

Flash nélküli Windows 8

A Windows 8 bemutatója után nem sokkal a Microsoft egyik fejlesztője blogbejegyzésében tette nyilvánvalóvá, az Internet Explorer új táblagépekre optimalizált verziója nem támogatja majd a beépülő Flash megoldásokat.

A Microsoft legújabb döntésével beállt vetélytársa, az Apple mögé a Flash támogatás megszüntetésében. A cég bejelentése értelmében a Windows 8 operációs rendszerrel kiadott új Internet Explorer táblagépes változata plug-in mentesen fog futni. A Windows 8 fejlesztői blogján publikált bejegyzés szerint a desktop változat továbbra is támogatni fogja a beépülő modulokat, de a táblagépekre optimalizált változatot megtisztítják a harmadik fél által készített alkalmazásoktól. Az IE fejlesztését vezető Dean Hachamovich bejegyzésében azzal indokolta a döntést, hogy a cég szerint a flash és az egyéb beépülő modulok biztonsági kockázatot jelentenek a felhasználók számára. Mindemellett a különböző harmadik fél által készített alkalmazások gyorsabban meríthetik le a hordozható készülékek akkumulátorát, ami szintén csökkenti a felhasználói élményt.

Nem nagy veszteség (forrás: worldtechno.net)
Nem nagy veszteség (forrás: worldtechno.net)


A Microsoft érvelése kísértetiesen hasonlít az Apple korábbi nyilatkozataihoz, amelyben szintén a fogyasztás növelése, a biztonsági kockázatok és az instabil rendszer miatt ítélte úgy, a Flash nem való a mobil operációs rendszerekbe. A Microsoft egyelőre nem hátrált ki teljesen a Flash mögül, Hachamovich bejegyzésében leírja, a Windows 8 desktop változatában továbbra is futtathatóak lesznek a beépülő modulok, a tiltás csupán a táblagépeken megjelenő verzióban lesz benne. Mivel a Windows 8-at eleve desktop és érintőképernyős rendszerként fejlesztették az átjárás megoldott a különböző változatok között, különösen mivel a Microsoft operációs rendszerével nem csupán a táblagépeket, de az egyéb eszközöket, érintésérzékeny monitorokat, trackpadeket is támogatni kívánja.

A Flash kikerülésével további veszteség érte az Adobe-t, hiszen most már nem csak az Apple, hanem a Microsoft is kihátrálni látszik a technológia mögül. A Google már korában megkezdte a Youtube átalakítását HTML 5 irányba, a szolgáltatás mobilkeszülékekről már elérhető. Mindezek mellett a Facebook is arra ösztönzi fejlesztőit, hogy HTML 5 alkalmazásokat írjanak, ami gyorsabbá és megbízhatóbbá teszi a szolgáltatást. Habár a PC rendszereknek továbbra is része a Flash, a Microsoft döntésével megerősítette azt a nézetet, hogy az Adobe termékének nincs helye a jövő hordozható gépeinek világában.