Technology

googleguys
Forrás: blog.timetide.net

Felemás győzelmet aratott a Google

Egy közel egy éve húzódó per végére került pont az elmúlt napokban amelyet a Google indított az Egyesült Államok Belügyminisztériuma ellen, kifogásolva a szervezet közbeszerzési eljárását.

 

A Google még tavaly novemberben perelte be az Egyesült Államok Belügyminisztériumát, mivel az, véleménye szerint nem biztosított egyenlő feltételeket a szervezet által kiírt közbeszerzési eljárásban. A Google szerint a minisztérium a Microsoftot támogatta pályázatával, a kiírás feltételei úgy lettek kialakítva, hogy azokat csak a redmondi cég tudja teljesíteni. A Belügyminisztérium még 2010-ben szeretett volna új, teljeskörű irodai rendszert kiépíteni, illetve a meglévő rendszert modernizálni. Az intézmény korábban a Microsofttal állt szerződésben, így annak vezetői feltehetően szerették volna folytatni az együttműködést, ezért próbálták megkerülni a közbeszerzési eljárást.

Előre
Előre

A megállapodás szerint a Microsoft akkori BPOS rendszerének speciálisan állami intézményekre szabott verzióját alkalmazta volna a minisztérium levelezésének, dokumentumkezelésének megoldására. A Google keresetében arról számolt be, többször megkeresték a minisztérium képviselőit, hogy saját vállalati megoldásukat a Google Apps-ot bemutassák, ám az intézmény kizárta a céget a pályázatból. A per során a Google arra is bizonyítékot mutatott, hogy a Microsoft a megbízás elnyerésének pillanatában nem felelt meg a minisztérium által támasztott biztonsági elvárásoknak, ezeket csak egy februári termékfrissítés során teljesítette. A keresetben azt is leírták, hogy a Microsoft nem tudta teljesíteni a szerverek akkreditációját, és a minisztérium később éppen a cég érdekében lazított a biztonsági elvárásokon.

A peres eljárás ezen a héten ért véget azzal, hogy a Google visszavonta keresetét a minisztériummal szemben. Az eljárás megszüntetésének oka egyszerű, a bíróság előtt a minisztérium képviselői úgy nyilatkoztak, nem kívánnak a Microsofttal együttműködni, sőt a teljes közbeszerzést visszavonták, emiatt a Googlenél úgy döntöttek nincs ok a további pereskedésre. A bíróság előtt tett nyilatkozat értelmében a minisztérium szerint az elmúlt időszak technikai fejlődése azt teszi szükségessé, hogy a szervezet újra mérlegelje lehetőségeit, ezért egyelőre nem kívánnak áttérni egy cloud alapú vállalati megoldásra a hivatali ügyintézésben. A megrendelés elmaradása nagy presztízsveszteséget jelenthet a Microsoftnak, míg a Google a demokrácia győzelmeként értékelte azt, nyilatkozatukban úgy fogalmaztak várják a következő pályázati kiírást, hogy versenybe szálhassanak a megbízásért, segítve az adófizetők pénzével való spórolást.