Technology

birosag
Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt

Fejlődik a távmeghallgatás

A bíróságokat érintő távmeghallgatás továbbfejlesztése, valamint a tárgyalótermi kép- és hangrögzítés kialakítása érdekében stratégiai együttműködést kötött az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ).

Az OBH és a NISZ 2018-ban 72 darab távmeghallgatásra, valamint tárgyalótermi kép- és hangrögzítésre is alkalmas tárgyalótermet alakított ki országszerte. A rendszer segítségével az érintett felek számára idő- és költséghatékony módon bonyolíthatóak le a bírósági ki- és meghallgatások. Emellett a védett személyek, különleges bánásmódot igénylő sértettek (például fiatalkorúak) nyugodt körülmények között, a vádlottól távol, külön teremben tehetnek vallomást.

Az eddigi tapasztalatok szerint a távmeghallgatási végpontokat minden ügyszakban sikerrel használják a bíróságok, mind a képek, mind a hang minősége kiváló.

A Via Videó projekt további fejlesztését teszi lehetővé a mostani együttműködési megállapodás – emelte ki beszédében az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde elmondta: a jelenlegi 72 végpont mellé újabb 112 végpontot szeretnének kialakítani a hazai bíróságokon. Az elnöknő szerint a távmeghallgatás rendszere nap mint nap bizonyít, használata pedig hihetetlen mennyiségű utazást és időt takarít meg az ügyfelek számára.

A jövőbeli fejlesztések célja, hogy a felvételek rögzítése mellett a meghallgatások írott formában is a bíróság rendelkezésére álljanak.

Bancsics Ferenc, a NISZ vezérigazgatója hozzátette: arra törekednek, hogy a legkorszerűbb informatikai szolgáltatásokkal segítsék az állampolgárok közigazgatási ügyintézését a Belügyminisztérium háttérintézményeként, így központi szerepet vállalnak hazánkban az e-közigazgatás megvalósításában.

"A bíróságok digitalizációjának egyik építőköve volt az országos videokonferencia-rendszer kiépítése, melyet az OBH-val szoros együttműködésben készítettünk elő és hoztunk létre a szakmai igények alapján. A jelen megállapodás keretében a további közös munka célja, hogy a rendszer új végpontokkal és funkciókkal bővüljön, ezáltal még inkább leegyszerűsítse az igazságszolgáltatás mindennapi feladatait" - fogalmazott Bancsics Ferenc.

Az együttműködési megállapodás azért is kiemelt jelentőségű, mert a rendszer hatékony működése a bírósági szervezet és az ügyfelek számára is számos előnnyel jár. Egyszerűbbé és hatékonyabbá teheti az eljárási cselekményeket, azokat gyorsíthatja, valamint jelentősen csökkentheti a költségeket. A távmeghallgatás időmegtakarítással járhat mind a bíróságok, mind a felek, mind az eljárás egyéb résztvevői számára. Elkerülhetővé válnak az utazással szükségképpen felmerülő költségek, időveszteségek.