Technology

bme
Forrás: ITB
Csatlakozott a Műegyetem

Európai műszaki diploma rendszert dolgoznak ki

Belépett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az európai műszaki diploma rendszerét kialakító egyetemi szövetségbe.

Hét európai ország nyolc vezető egyetemének részvételével jött létre és a következő három évre 5 millió eurós támogatást nyert közös képzésekre az Európai Mérnöki Tanulás, Innováció és Tudomány Szövetség nevű kezdeményezés (angol rövidítése alapján az Eelisa).

A szervezet távlati célja az európai műszaki diploma rendszerének kialakítása, továbbá az együttműködés az okos-, zöld és rugalmas városokkal, valamint az ipar 4.0-t érintő képzések összehangolásával is foglalkozik.

A Madridi Műszaki Egyetem vezetésével létrejött szövetség a műszaki képzésben résztvevő diákok, kutatók és adminisztratív területen dolgozó munkatársak mobilitását ugyancsak ösztönzi. Kezdeti tevékenységét a mesterképzésekre összpontosítja, amelyet a későbbiekben az alap- és a PhD-képzésekre is terveznek kiterjeszteni.
A szövetség tagjai európai egyetemközi campus létrehozását, a tagok által ajánlott tantárgyak, tevékenységek adatbázisának kialakítását, valamint közös diplomák és bizonyítványok kiadását is tervezik.

"A Műegyetem a szövetség keretében elért eredményekkel hozzá kíván járulni mind a hazai, mind a nemzetközi műszaki felsőoktatás általános minőségfejlesztéséhez." - nyilatkozta Józsa János rektor.