Technology

Kompatibilis a gps-szel (Forrás: redshift-live.com)
Kompatibilis a gps-szel (Forrás: redshift-live.com)
Forrás: redshift-live.com

És mégis mozog a Galileo

A francia-guyanai Kourou kilövőállomásáról útnak indult az a Szojuz hordozórakéta, amely felvitte és Föld-körüli pályára állította a Galileo műholdas helymeghatározó rendszer első két szatellitjét.

Útjára indította az Európai Unió a majdani Galileo helymeghatározó rendszer első két műholdját, amely a következő tíz évben újabb szatellitekkel kiegészülve 2014-ben kezdheti meg az alapszolgáltatást. A gps európai riválisának szánt Galileo együttműködik majd az amerikai rendszerrel, és az Európai Bizottság szerint a mostaninál jóval pontosabb és precízebb helymeghatározásra lesz képes. A Galileo hasonló szolgáltatásokat fog nyújtani, mint az amerikai versenytársa, csak míg a gps alapvetően katonai célú rendszer, amit civilek is használhatnak, addig az európai helymeghatározás civil felügyelet alatt lesz. A Bizottság szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy katonai célokra is lehet majd használni.

Kompatibilis a gps-szel (Forrás: redshift-live.com)
Kompatibilis a gps-szel (Forrás: redshift-live.com)

A már jelenleg is az űrben lévő két kísérleti műholdhoz csatlakozott a most fellőtt újabb, immár funkcionális műhold. A tervek szerint 2014-ben már 18 Galileo-műhold lesz Föld-körüli pályán, akkor már a testület el is indítaná az első, lakossági szolgáltatást. A terv az, hogy a gps-nél pontosabban és több kiegészítő szolgáltatással tudják az állampolgárok használni az autós, gyalogos navigációt az erre szolgáló készülékekkel vagy okostelefonokkal. A tervek szerint a nyitott szolgáltatás ingyenes lesz az állampolgárok számára. A Galileo egyébként együttműködik majd amerikai megfelelőjével: például egy európai állampolgár, aki autójában ülve a megfelelő készülékkel használja a műholdas navigációt, nem is fogja érzékelni, hogy a gps vagy a Galileo jelét veszi.

A Bizottság 2014-re tervezi a közszolgáltatás megindítását. Ennek keretében a mentők, a rendőrség, és minden olyan közfeladatot ellátó szolgáltató, amelynek szüksége lehet műholdas helymeghatározásra, a lakosságinál pontosabb és jobb minőségű szolgáltatást vehet igénybe.