Technology

Excel
Forrás: ITB

Érdekes új funkciók az Excelben

A Microsoft népszerű Excel táblázatkezelő programjának nagyszabású frissítése lehetővé teszi saját adattípusok létrehozását.

Ezek az adattípusok lehetnek például élő információk, amelyek nagymértékben kiterjeszthetik az adatok relevanciáját és funkcionalitását a táblázatokban. Az Excel ugyancsak együttműködik a Power BI-vel és kezelni tudja majd a gazdagon strukturált adatokat a táblázatokon belül.

A Microsoft tájékoztatása szerint korábban az adatok kétdimenziósak voltak, ami azt jelenti, hogy a felhasználók számokat, szöveget és képleteket tudtak elhelyezni a táblázatok celláiba. Ezekkel az adattípusokkal komplex táblázatokat lehet létrehozni, azonban léteznek korlátai a módszernek.

A Microsoft most egy harmadik dimenziót adott az Excelhez, lehetővé téve, hogy bármely cellába elhelyezhetők legyenek gazdagon strukturált adatok. Ez más szóval azt jelenti, hogy a cellák tartalmazhatnak olyan strukturált adatokat, amelyekre a táblázat más részei hivatkozhatnak. Ebben az összefüggésben a "gazdag" azt jelenti, hogy egy cella hivatkozhat más adattípusokra: képekre, intelligens műveletekre és hierarchikus adatok gyűjteményére.