Technology

chrome
Forrás: ITB
Energiatakarékos böngészés

Ennek minden Chrome-használó nagyon fog örülni

Egy üzleti célra használt céges laptop esetében kiemelt fontosságú, hogy mennyi ideig lehet dolgozni egyetlen akkumulátortöltéssel. Márpedig szép számmal akadnak olyan alkalmazások, amelyek valósággal falják az energiát. Ezek közé tartozik a böngészők között domináns Chrome is, amellyel ráadásul rengeteg időt töltünk munkavégzés közben.

A Google most elhatározta, hogy enyhít a problémán: a böngészőt fejlesztő csapat azzal kísérletezik, hogy korlátozza a nagy energiafogyasztó JavaScript timerek gyakoriságát a Chrome később megjelenő 86-os változatában (a program jelenleg a 83-as verziónál tart).

A továbbfejlesztés minden platformon - PC-ken és Maceken egyaránt - javítja majd a teljesítményt és csökkenti az energiafogyasztást. A Throttling JavaScript Timers to Reduce Battery Usage in Background Tabs című dokumentumban a Chrome-csapat elmagyarázza, hogy a fejlesztők milyen gyakori hibákat követnek el a JavaScript timerek alkalmazásakor.

A Google alkalmazottai Devtools-szal megvizsgálták, hogy a népszerű weboldalak milyen munkát végeznek a háttérben, és megállapították, hogy rengeteg terhelést okoznak a JavaScript timerek.

Ugyancsak megállapították, hogy a JavaScript timerek által végzett munka gyakran nem képvisel értéket a felhasználók számára, amikor a weboldal a háttérben fut. A Chrome-csapat azt követően kezdett kísérletezni a JavaScript timerek korlátozásával, hogy azt feltételezték, a háttérben lévő oldalak esetében a JavaScript timerek által megvalósított ébresztések számának csökkentésével úgy növelhető az akkumulátor-üzemidő, hogy ez nem befolyásolja a felhasználói élményt a böngészőben.