Technology

vodafone_bme_1
Forrás: Vodafone Magyarország

Élő szövet a fémvázon: egy napra átvette a BME felett az uralmat az MI

Gyártórobotok, automatizált bűnüldözési megoldások, sorban állást minimalizáló, érzelmeket felismerő MI alapú sci-fibe illő produktumok társaságában debütált Európa első Interaktív mesterségesintelligencia-kiállítása. Volt minden, mi szem-szájnak ingere, a virtuális study tour idegenvezetőnk pedig a Vodafone pénzügyi vezérigazgató-helyettese, Gelencsér Zoltán volt.

A Mesterséges Intelligencia Koalíció által szervezett eseménynek a Budapesti Műszaki Egyetem adott otthont, ahol szinte megelevenedtek az eddig csak tudományos-fantasztikus filmekben látott kütyük, és ahol egyetlen nap erejéig minden a mesterséges intelligenciáról szólt.

Hihetetlenül pörgeti a piacot az MI

Húsz kiállító mutatta be, és bocsátotta közszemlére a mesterséges intelligencián alapuló megoldásaikat, amelyek már jelen vannak a mindennapi élet számos területén, s számtalanszor használjuk a technológiát anélkül, hogy akár tudnánk róla.


 

A BME-n egy rövid sajtótájékoztató keretein belül a kiállítással, és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos naprakész információk is elhangzottak. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy „a tudásintenzív beruházások jelentik a jövőt, a gazdasági növekedés motorját pedig az MI jelenti.” Majd arra is kitért, hogy a tavaly alakult MI Koalíciónak már 170 tagszervezete lett.


 

De a technológia gazdasági aspektusairól is érdekes adatok hangzottak el. Mint kiderült, a mesterséges intelligencia területéhez kapcsolódó kockázati tőkebefektetések éves szinten hatszorosára nőttek, a területtel foglalkozó startupok száma 1400 százalékkal emelkedett, a globális MI piac értéke pedig 2025-ig évente, átlagosan 50 százalékkal bővülhet.

Látható, tapintható, érzékelhető – az MI testet öltött

Gelencsér Zoltán, Vodafone Magyarország
Gelencsér Zoltán, Vodafone Magyarország
„A lakosság körében, de még a gazdasági élet szereplőinek esetében is tapasztalható, hogy ennek a technológiának az előnyeit még kevesen ismerik igazán. Sokan nem látják, hogy milyen széleskörűen alkalmazható, de ezeket itt most sikerült megmutatni” – foglalta össze Gelencsér Zoltán, a Vodafone pénzügyi vezérigazgató-helyettese, aki egyben az MI Koalíció egyik munkacsoportjának vezetője. Hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligenciát nem arra szeretnék használni, hogy teljes munkaköröket helyettesítsenek vele, feladattípusokat szeretnének kiváltani. A különböző digitális megoldásoknak számos lehetséges felhasználási területe van, akár az üzletfejlesztésben, akár az ügyfelekkel való kommunikációban.

Maradva a Vodafone kiállítói standjánál egy „kakukktojás”, a Smart Parking is feltűnik, aminek relevanciáját a pénzügyi vezérigazgató-helyettes pillanatok alatt felvázolta. „Az IoT globális szinten is komoly fókuszban van a Vodafone-nál. Mind ügyféloldali, mind vállalati oldalról egyre több megoldásunk van. Az egyik ilyen a Smart Parking, ami noha nem MI, viszont az MI egyik fontos alapkövét nyújtja, a szenzoros adatgyűjtést – részletezte Gelencsér Zoltán. – Elvégre az, hogy az autósok merre járnak, hol parkolnak városszerte, rengeteg információt és lehetőséget rejt magában a közlekedés egyszerűbbé és környezetkímélővé tételére.” Ez utóbbi pedig már mesterséges intelligencia támogatta folyamat.

Projektek, folyamatok – mit hozhat az MI Koalíció?

A kiállításon bemutatkozók egyébként egytől egyig az MI Koalíció tagjai. A Koalíció célkitűzéseibe pedig bepillantást kaphattunk: „A célja lehet egy ilyen Koalíciónak, hogy elmozdítsa azokat az akadályokat, amelyek az MI alkalmazásának piaci vagy kereskedelmi vonalon való megjelenítésének az útjában állnak. S természetesen az is, hogy olyan projektek induljanak, amelyek eredményeképp tanulmányok, felmérések készülnek, és hozzájárulnak Magyarország MI-stratégiájának a kialakításához” – mondta Gelencsér Zoltán. Kiemelte azt is, hogy munkájuk során a kkv-szektor számára is érhetővé és elérhetővé kívánják tenni az MI nyújtotta lehetőségeket.

A cél a láthatóság, befogadhatóság

A kiállítás esszenciája az MI kézzelfoghatóvá tételében, a vizibilitás növelésében rejlett. A BME Q-épületének aulájában ugyanis bármerre nézett az ember, mesterséges intelligencia megoldásokba ütközött. Digitális térben meghozott vásárlási szándék valós idejű detektálása, automatizált minőségbiztosítás ellenőrzés, beszéd automatikus szöveggé alakítása – csak néhány a kiállított elemekből, amelyek egy teljesen új jövő képét vázolták fel. A kiállításon bemutatott hazai fejlesztésű mesterséges intelligencia produktumokat, az erre a célra létrehozott weboldalon tanulmányozhatják át azok, akik valamiért lemaradtak az eseményről. A kiállított technológiákat, megoldásokat a tervek szerint az ország több pontján bemutatják majd.