Technology

MWC_nincs_e.jpg
Forrás: androidauthority.net
Továbbgyűrűzik a koronavírus-hatás

Lefújták a mobilipar csúcstalálkozóját

Idén elmarad a barcelonai Mobile World Congress (MWC), az eseményt szervező GSMA tegnap esti döntése értelmében. A rendezvény 33 éves története során még nem volt példa hasonlóra.

Az MWC hivatalos oldalán hozták nyilvánosságra a döntést, amit a Mobilszolgáltatók Világszövetsége a koronavírus-járvánnyal és az amiatti aggodalmakkal indokolt. A Mobil Világkongresszus évről-évre több mint százezer látogatót vonz Barcelonába, idén is közel 3000 kiállítóval számoltak, az előzetes várakozások alapján mintegy 6000-en érkeztek volna Kínából.

A GSMA tájékoztatása szerint a barcelonai hatóságok megértik és tiszteletben tartják a most meghozott döntést. A szervezet hangsúlyozta azt is, hogy az együttműködés köztük és a spanyol város között folytatódik és támogatják egymást annak érdekében, hogy jövőre létrejöhessen a rendezvény Barcelonában.

Az elmúlt hetekben már gyülekeztek a viharfelhők az MWC egén, hiszen több fontos iparági szereplő is bejelentette, hogy a koronavírus járvány miatt távol marad az eseménytől. Olyan cégek döntöttek így, mint az LG, az Intel, a Sony, illetve az Ericsson. (Lapzártakor a HMD Global / Nokia is bejelentette.)

Az idei MWC-n a várakozások szerint az 5G lett volna a középpontban, illetve most már az újgenerációs mobiltechnológia gyakorlati hasznosításának lehetőségeire került volna a hangsúly. Az esemény elmaradása valószínűleg komoly üzleti veszteséget is jelent számos cég számára, hiszen Barcelonában nemcsak a legújabb technológiák és eszközök szokta bemutatkozni, de jelentős üzleteket is szoktak kötni.

A koronavírus várhatóan jelentős negatív hatással lesz a mobiltelefonok értékesítésére is. A legnagyobb piacnak számító Kínában a Canalys piackutató cég az első negyedévben 50 százalékos visszaesésre számít az okosmobilok forgalmában az egy évvel korábbihoz képest. Valamivel kisebb zuhanást jósol az IDC a Reuters összeállítása szerint, a másik piackutatónál 30 százalékos csökkenéssel számolnak a kínai piacon.