Technology

Beálltak a sorba
Beálltak a sorba
Forrás: ibtimes.com

Eladó az AOL?

Úgy tűnik, az évek óta küszködő egykori internetes óriás, az America Online vezetői radikális megoldásra szánják el magukat a cég megmentése érdekében. Habár hivatalosan tagadják, a vállalat állítólag kivonulni készül a tőzsdéről.

Tim Armstrong az elmúlt években folyamatosan azon dolgozott, hogy cégét, az AOL-t internetszolgáltatóból tartalomszolgáltatóvá fejlessze. Az elmúlt évek során több próbát is tettek ennek érdekében, saját szerkesztőség létrehozásával, a Patch nevű helyi híreket összefogó lapok üzemeltetésével, valamint a Techcrunch és a Huffington Post megvásárlásával. A kísérletek azonban sikertelenek voltak: a cég az elmúlt években folyamatosan veszített értékéből, a bevezetéskori 25,54 dolláros részvényenkénti ár mostanra 15,31 dollárra csökkent, és a Time Warnerrel megvalósított rövid egyesülés óta az AOL több mint 1 milliárd dollárt veszített értékéből.
Armstrong a jövőn tervezi
Armstrong a jövőn tervezi

A részvények látványos zuhanása és a cégvezetés tanácstalansága láttán többen úgy spekuláltak, itt az ideje AOL részvényeket vásárolni, hiszen ennél olcsóbb már aligha lesz. Több pénzügyi elemző is arra számított, hogy hamarosan megjelennek a cégnél a kockázati tőkebefektetők, és úgy tűnik, igazuk volt. Habár az AOL hivatalosan tagadta, hogy bármire készülne, és közleményében úgy fogalmazott, haladnak tovább a megkezdett úton, a cég mégis több ügyvédi irodát és egy pénzügyi szolgáltatót is leszerződtetett az elmúlt hetekben. Elemzők szerint ez azt jelentheti, hogy a vállalat tőkebevonásra készül, sőt, azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy az AOL papírjait kivezetik a tőzsdéről. Egy ilyen megoldás több időt és szabadságot adna Tim Armstrongnak, hogy elvégezze a szükséges átalakításokat, és a céget ismét nyereségessé tegye. Jelenleg a részvényesek egyre türelmetlenebbek, és azonnali eredményeket akarnak, s ezek elmaradása miatt már a vezérigazgató fejét követelik.

Elemzők szerint, ha valóban eladó az AOL, az azt is jelentheti, hogy a leendő tulajdonos szétdarabolja, és racionalizálja a vállalatot. Habár a cég internetszolgáltató üzletága folyamatosan zsugorodott az évek során, és ez a tendencia valószínűleg a jövőben is megmarad, még jelenleg is elég szép profitot termel az AOL ahhoz, hogy vonzó befektetés legyen. Elképzelhető, hogy a nemrégiben megvásárolt, és kifejezetten kiábrándító teljesítményt nyújtó Huffington Post is eladóvá válik, valamint a kifejezetten it-hírekre szakosodott Techcrunch is kalapács alá kerül. Míg az utóbbit egykori alapítója, Michael Arrington sikeresen továbbvihetné, addig Arianna Huffington nehézségek elé néz, ha az AOL-pénzből létrehozott hatalmas szerkesztőségi apparátust meg szeretné tartani. Az AOL részvényei több mint 50 százalékkal emelkedtek a hír hallatán, és a Wall Street elemzői szerint még így is megvételre érdemesek.