Technology

e-government e-közigazgatás levéltár eélektronikus ügyintézés
Forrás: ITB

Szabad szoftverekre készül Újbuda

Decemberben indul a XI. kerületiek felkészítése az e-közigazgatás keretein belül létrejövő szabad szoftverhasználatra.

 

Együttműködési megállapodást írt alá a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és Újbuda önkormányzata hétfőn, ennek értelmében a XI. kerület többszáz dolgozója szabad szoftverekkel kapcsolatos oktatásban vesz részt.

Biró Marcell, a KIM közigazgatási államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Magyary-programban meghatározott feladat, a szolgáltató közigazgatás kialakítása nem megy az informatikai eszközök fejlesztése nélkül. Utalt arra, hogy az e-közigazgatás keretében létrehozott Szabad Szoftver Kompetencia Központ vizsgálja a nyílt forráskódú szoftverek felhasználási lehetőségeit és azt, hogy ezek mely területen kínálnak hatékony informatikai megoldásokat a közigazgatásban. Hozzátette: a kormányzaton belüli tudásközpontra az önkormányzatok is támaszkodhatnak, és elsőként Újbuda csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a szabad szoftverek bevonása a nemzetközi tapasztalatok szerint jelentős költségmegtakarítást eredményez.

Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), a XI. kerület polgármestere elmondta, hogy decembertől kezdik a rendszergazdák, ügyintézők, dolgozók felkészítését, oktatását, hogy később nagy biztonsággal, gyorsan, hatékonyan és megbízhatóan intézzék az állampolgári ügyeket. Hozzátette: a program 2013. október 31-én zárul, és bízik abban, hogy olyan példát tudnak majd adni, amit más önkormányzatok is továbbvihetnek.