Technology

innovacio_itu2
Forrás: leadingedgeonly.com

Együttműködés és konnektivitás az ITU Telecom World 2019-en

A technológia az emberiség története során mindig is központi szerepet játszott a fejlődésben. Az információs és kommunikációs technológiák (ICT) gyors növekedése az egész világon példátlanul nagymértékben - forradalmi hatással - bizonyítja ezt az alapvető kapcsolatot.

Ma azt mondhatnánk, hogy minden fejlesztés kapcsolódik a digitális fejlődéshez: az oktatástól a közlekedésig, a várostervezéstől a higiéniáig, az egészségügytől a gyártásig, és ott van természetesen a kommunikáció is; nincs olyan ipari ágazat, amely nem támaszkodik az ICT-re, mint a szolgáltatásokhoz való hozzáférést biztosító alapvető gerincinfrastruktúrára, a társadalmi és gazdasági fejlődés legfőbb kulcsára.

Az ITU egyik prioritása annak biztosítása, hogy ezeket az előnyöket a világ minden embere számára elérhetővé tegye, nem csak korlátozott módon. Az ITU elkötelezett amellett, hogy összeköti a világ összes emberét, bárhol is éljenek.

De hogyan gyorsíthatjuk fel az egyetemes összeköttetést és az azzal járó fejlesztést, ha a világon élő emberek csaknem fele offline állapotban van? Az infrastruktúra önmagában nem elegendő. Ahhoz, hogy a törekvéseknek értelme is legyen, a fejlesztések valóban elérjenek az állampolgárokhoz és az új technológiai megoldások által jobbá váljon az életük, megfizethető, a célnak megfelelő szolgáltatásokat és felszereléseket kell kínálni. Szükség van olyan programokra, amelyek felhívják a figyelmet a konnektivitás és a digitális transzformáció előnyeire, valamint megtanítják azokat a digitális készségeket, amelyek elengedhetetlenek a technológiai újítások teljes ihasználásához.

A digitális írástudás ugyanolyan fontos az értelmes kapcsolathoz, mint az olcsó készülékek vagy a 3G hálózatok a vidéki és távoli területeken. Az innováció és az inkluzivitás ugyanolyan létfontosságú, mint az infrastruktúra és a beruházások.

Nyilvánvaló, hogy sem az állami, sem a magánszektor nem képes mindezt egyedül megteremteni. A kormánynak szorosan együtt kell működnie a magánszektorral, az összes érdekelt féllel a digitális ökoszisztéma egész területén, a nem kormányzati szervezetekkel és a nemzetközi szervezetekkel, a civil társadalommal, a közösségekkel, a tudományos élettel és a médiával egyaránt.

A köz- és magánszféra partnersége, bármilyen formában is, kulcsfontosságú a kapcsolatteremtésben. Az ITU éves nagy rendezvényének, az ITU Telecom Worldnek pedig kiemelten fontos szerepe van mindebben. A rendezvény a kormány, az ipar, a szabályozó testületek, a nemzetközi ügynökségek, a tanácsadók, a fejlett és a feltörekvő piacok egyetemeinek egy színtérre hívásával próbál segíteni a konnektivitás elterjedését, az esemény célja a fenntartható fejlődési célok digitális technológián keresztüli teljesítése, az infrastruktúrára, a beruházásokra, az innovációra és az inkluzivitásra összpontosítva.

Az esemény színteret biztosít azoknak a projekteknek, technológiáknak és ötleteknek a bemutatásához, amelyek helyi, nemzeti és nemzetközi szinten elősegítik a fejlesztéseket és a digitális transzformációt.

A rendezvény idén a budapesti Hungexpón kerül megrendezésre szeptember 9–12. között. Az ITU Telecom World 2019 természetesen csak egy kis lépés a világ összekapcsolása felé. De minden lépés számít azon a haladáson, amely a technológia révén felgyorsítja a fejlődést az egész világon.