Technology

A nyomtatott médiában is nyomul a 3D.     (forrás: wordpress.com)
A nyomtatott médiában is nyomul a 3D. (forrás: wordpress.com)
Forrás: wordpress.com

Háromdimenziós képek egypixeles detektorokkal

Alacsony költségű módját dolgozták ki skót kutatók a 3d-s képalkotásnak: rendszerük egypixeles detektorokat használ a fény érzékelésére a korszerű digitális kamerák több millió képpont megjelenítésére képes szerkezete helyett.

A Science című tudományos folyóiratban közzétett ismertetőjük szerint fontos különbség még, hogy készülékük a látható fényen túli frekvenciákat is rögzíteni tudja, ami lehetővé teszi, hogy a legkülönbözőbb területeken alkalmazhassák az ipartól kezdve a gyógyászaton át a térképészetig. A fejlesztők úgy látják, hogy a berendezéssel éppúgy kutathatnak olajlelőhelyek, mint agydaganatok után. Az ára pedig lényegesen alacsonyabb, alig "néhány fontba kerül, míg a digitális kamerákért több ezret is elkérhetnek".

Miles Padgett, a Glasgow-i Egyetem fizikai és csillagászati tanszékének a professzora, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a képalkotásnál az egypixeles detektorokat különböző helyeken helyezik el, a tárgyat pedig a keresztrejtvények fehér-fekete mintáira hasonlító, gyorsan váltakozó fénysorozatokkal világítják meg.

"Ha a minták több fehér négyzete jut az objektumra, akkor a detektor érzékeli a fény eltérő intenzitását. Míg a digitális kamerák képessége a látható fényen túli spektrum érzékelésére meglehetősen korlátozott, az egypixeles detektorok minden további nélkül rögzíteni tudják a láthatón túli információkat is" - tette hozzá.

Közlése szerint egy-egy 3d-s kép létrehozásához négy detektor felvételeit használják fel, és a fénykép a digitális fotózásból ismert "shape from shading" rekonstrukciós módszerrel - szellemképalkotással - néhány másodperc alatt elkészül. A professzor kiemelte azt is, hogy az egyképpontú rendszer hasonló pontosságot produkál, mint a megapixeles berendezések, ám nincs szükség az utóbbiaknál nélkülözhetetlen bonyolult kalibrálásra.