Technology

Közlpmezőnyben (Forrás: cbsnews.com)
Közlpmezőnyben (Forrás: cbsnews.com)
Forrás: cbsnews.com

Egymillió okostelefonos van az országban

Magyarország, ha nem is jelentősen, de elmarad mobiltelefon-használatban és az okostelefonok elterjedtségében a közép- és kelet-európai térségben. Egy felmérés tanulsága szerint a mezőny második felében helyezkedünk el.

A GfK Csoport 2011 nyarán indított 15 országra kiterjedő kutatássorozatot, amely a mobiltelefon és az okostelefonok használatára vonatkozó trendeket vizsgálta a 15 évnél idősebb lakosság körében Közép- és Kelet-Európában, illetve Közép-Ázsiában. A felmérés szerint 2011 nyarán a térség felnőtt lakosságának 88 százaléka rendelkezett saját finanszírozású előfizetéssel. Ez azt jelenti, hogy e tizenöt országban – a számítások szerint – 311 millió felnőtt rendelkezett legalább egy havidíjas vagy feltöltőkártyás előfizetéssel.

Közlpmezőnyben (Forrás: cbsnews.com)
Közlpmezőnyben (Forrás: cbsnews.com)

Magyarország a 85,3 százalékos penetrációval, azaz csaknem egymillió felhasználóval valamelyest elmarad a térség átlagától és nagyjából Bosznia-Hercegovinával, Ukrajnával, Romániával és Kazahsztánnal áll egy szinten. A mobiltelefon-használat terén az élbolyt Szlovénia, a balti országok és Csehország alkotják.

Valamivel jobban állunk a rangsorban, ha az okostelefonok népszerűségét vizsgáljuk a mobiltelefon-használók körében. Míg a térség mobiltelefon-használóinak 14,2 százalékát csábították már el az okostelefonok, addig ez az arány hazánkban is alig marad el a 13 százaléktól.

A képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy az egyébként dinamikus fejlődésnek indult okostelefonok igen kedvezőtlen makrogazdasági időszakban kerültek piacra. A nemzetközi hitelválság, a csekély gazdasági növekedés, az erőteljesen visszatartott lakossági költés nem kedvez az okostelefon-piac további bővülésének. Ám ettől függetlenül, ha lassan is, de további területeket hódítanak majd el a hagyományos mobiltelefonoktól.

Különösen nehéz versenyközegben mozognak a hazai mobilszolgáltatók, mivel az okostelefon-vásárlási kedv Ukrajnában és Magyarországon a legvisszafogottabb.