Technology

gmail02
Forrás: ITB
Gyomtalanítás

Egy nélkülözhetetlen Gmail-tipp

Tizenöt gigabájtnyi tárterületet kapunk Gmail-fiókunkhoz, ami elegendőnek tűnik, azonban hamar megtelik, ha sok levelezőlistára iratkoztunk fel az évek során és rendszeresen kapunk vagy küldünk nagy mellékleteket tartalmazó e-maileket. Szabaduljunk meg a felesleges kacatoktól!

Nagy valószínűséggel tele van a beérkező levelek mappánk a legkülönfélébb gyártóktól, szolgáltatóktól, levelezőlistákról származó, ajánlatokat, híreket tartalmazó e-mailekkel, amelyek valamikor aktuálisak, érdekesek lehettek, viszont elmulasztottuk törölni őket, így feleslegesen foglalják a tárterületet. Az ilyen levelek tartalmazzák a “leiratkozás” vagy “unsubscribe” szót, ezért úgy tudjuk kilistázni az összeset, ha a keresőmezőbe beírjuk ezt a szót, majd leütjük az Enter billentyűt.

Ezután a webes Gmail-oldalon kattintsunk a balra fent lévő Beállítás jelölőnégyzeten az összes, az oldalon lévő levél kijelöléséhez, majd kattintsunk a Törlés ikonon. Ha a törlés művelet előtt kattintunk a Jelölje ki a keresésnek megfelelő összes beszélgetést hivatkozáson is, akkor a listán lévő összes e-mail kijelölődik, és egyszerre törölhetjük mindet a Törlés ikonnal. Végül a teljes eltávolításhoz ürítsük ki a Kuka mappát is.

A nagy levélmellékleteket tartalmazó üzenetek ugyancsak jelentős tárhelyet foglalnak el. Ezek kilistázásához írjuk be a keresőmezőbe (idézőjelek nélkül) a “size:3m” kifejezést, amely a 3 megabájtos vagy annál nagyobb leveleket fogja felkutatni (természetesen a méretet igény szerint lehet módosítani). Ezeket vizsgáljuk meg egyenként, hogy szükségünk van-e még rájuk, majd a feleslegeseket töröljük először a mappájukból, majd a kukából is.