Technology

payonline.jpg
Forrás: triplefreedom.com
Eljöhetne a nyílt bankolás ideje

Egy hónapja működik az „autokassza”, és szeretik

Magyarországon eddig egy bank teljesítette az EU második pénzforgalmi irányelvének (a Payment Service Directive, PSD2-nek) a nyílt bankolást szabályozó előírásait, azaz úgy alakította ki szolgáltatásainak programozási felületét, hogy azt külső fél saját szolgáltatásában hasznosítani tudja. Az autokassza első néhány hetének tapasztalatairól számoltak be.

A K&H Bank több mint 120 000 vállalkozói és nagyvállalati ügyfele Magyarországon elsőként lehetett részese a nyílt bankolásnak, és vehette igénybe a Számlázz.hu online autokassza rendszerét, azt követően, hogy az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvének nyílt bankolással kapcsolatos rendelkezései életbe léptek. (Ez az irányelv írta elő például a március 2-a óta immár működő, azonnali fizetési rendszert – az AFR-t – is.)

„Vezető pénzügyi szolgáltatóként stratégiánkban kiemelt szerepet kapnak az innovatív, digitális megoldások és szolgáltatások, amelyeknek köszönhetően egyszerűbb és hatékonyabb szolgáltatásokat, jobb tanácsadást és kiemelkedőbb ügyfélélményt tudunk nyújtani ügyfeleinknek. A Számlázz.hu együttműködésnek köszönhetően ugyanis most azoknak a K&H ügyfeleknek, akik szinkronizálják bankszámlájukat az autokassza szolgáltatással, nem kell időt tölteniük a bizonylatok kézzel történő adminisztrációjával, mert a rendszer ezt automatikusan megteszi helyettünk. Ha pedig díjbekérő alapján érkezik utalás a céges bankszámlára, és még nem tartozik hozzá számla, akkor a rendszer azt automatikusan kiállítja és elküldi a vevőnek. Összességében ezzel talán a hazai vállalkozók legnagyobb terhét, a pénzügyi adminisztrációt tudjuk jelentősen csökkenteni, ami akár napi 4 órát is jelenthet. Ezt az időt a cégek inkább üzletük továbbfejlesztésére, felvirágoztatására fordíthatják”, tájékoztatott Kökény Roland, a K&H Bank kkv-szegmens marketing vezetője az első néhány hét tapasztalatairól.

„2019-ben a vállalkozások 21 százaléka számlázott online számlázóprogrammal: ez az arány az idei évben biztosan nőni fog, hiszen 2020. július 1-től minden, belföldi adóalany felé kiállított számlát továbbítani kell a NAV-nak. Ez a feladat nem szabad, hogy a vállalkozót terhelje, éppen ezért a Számlázz.hu ezt automatikusan elvégzi majd a számla kiállításának pillanatában. Ezzel a jogszabállyal a NAV is a digitalizáció irányába tereli a vállalkozókat: aki a Számlázz.hu-t választja, az egy olyan ökoszisztémába lép, ahol a vállalkozó és a könyvelő is időt takaríthat meg az olyan szolgáltatások segítségével is, mint az autokassza. Nagy örömünkre szolgál, hogy a nagy bankok közül a K&H volt az, amely felismerte a nyílt bankolásban rejlő lehetőségeket, és nyitottan állt ahhoz, hogy a K&H ügyfelek számára is elérhetővé váljon az autokassza szolgáltatás. A K&H Bank pozitív hozzáállásának köszönhetően gördülékeny volt az együttműködés, amelynek eredménye egy, a magyar vállalkozások mindennapjait megkönnyítő innovatív szolgáltatás lett”, mondta el Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője. „Ügyfeleink nagy száma miatt elmondhatjuk, hogy naponta egy emberévnyi munkát takarítunk meg összesen”, tette hozzá.