Technology

professionals szakember young employees
Forrás: ITB

Nemzetközi összefogás az it-s szakemberhiány ellen

Súlyos szakemberhiány van és még nagyobb lesz az infokommunikációs szektorban, ha nem fognak össze az EU-s országok.

Összefogást, vagy ahogy a brüsszeli testület fogalmaz: nagykoalíciót hirdetett az Európai Bizottság az informatikai, digitális szektor szereplőivel annak érdekében, hogy növeljék a foglalkoztatást abban az iparágban, amely jelenleg munkaerőhiánnyal küzd.

Az összefogás hivatalos meghirdetésekor José Manuel Barroso, a bizottság elnöke a szektor szereplőin kívül a kormányokat és az oktatási intézményeket is arra kérte, csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hogy sikerüljön betölteni az infokommunikációs szertorban meghirdetett állásokat. A bizottság szerint 2015-ben 900 ezer szakember fog hiányozni ebből a szektorból. Az iparág minden évben 100 ezer új munkahelyet teremt, a szakmai utánpótlás viszont elmarad ettől.

Eddig 15 vállalat jelezte, kész csatlakozni az összefogáshoz. A "nagykoalícióval" a bizottság azt szeretné elérni, hogy az infokommunikációs képzésben részesülők valóban olyan képzettséget szerezzenek, amelyre az iparágnak szüksége van, amellyel el tudnak helyezkedni. Elő kívánja mozdítani emellett a brüsszeli testület a munkaerő mobilitását is annak érdekében, hogy a megfelelően képzett emberek el tudjanak jutni oda, ahol betöltetlen állások vannak.

A bizottság közleményében arra is rámutat, hogy a legfrissebb, 2011-es adatok szerint 6,7 millióan dolgoznak Európa-szerte az infokommunikációs szektorban, az iparágban foglalkoztatottak száma pedig a 21. század első évtizedében évente átlagosan több mint négy százalékkal nőtt, viszont az ilyen képzésben résztvevők száma visszaesett.