Technology

könyvtár
Forrás: ITB

Ingyenes az első magyar e-könyvtár

Három hónapig ingyen lehet böngészni a különböző tudományos és oktatási témájú könyveket, ráadásul még "copy+paste"-elni is lehet.

 

Egy kis késéssel indult a CompLex és az Akadémia kiadók közös fejlesztésű e-könyvtára, miután a két társaság májusra harangozta be az első magyar elektronikus könyvkölcsönzési megoldást. Az e-könyvtár béta verzióját immár elérhetővé tették a fejlesztők, és három hónapon keresztül ingyenesen lehet használni – ez a negyedéves ajándék akár kárpótlásnak is megfelelő, miután bő egy hónapot csúszott a szolgáltatás beiktatása. Az e-könyvtárban természetesen lehetőség nyílik a könyvek elektronikus megvásárlására is, azonban a megoldás lényege a kölcsönzésben rejlik; a felhasználó adott időszakra is megválthatja hozzáférhetőségét az adott művekhez.

A szolgáltatást vizsgálva feltűnt, hogy a rendszer egyszerű, böngésző-alapon működik, és a "copy+paste" funkció is működik, azonban a weboldal érzékeli, hogy a felhasználó milyen mennyiségű információt szeretne kimásolni és van egy 3000 karakteres keret, amelyet naponta lehet fogyasztani. Amennyiben a felhasználók tisztában vannak ezzel a megoldással, úgy naponta lehet szivárogtatni a weboldalon található értékes információkat. (Senki ne értse félre, nem buzdítjuk a felhasználókat az e-könyvtár tartalmának fokozatos eltulajdonítására, csupán felhívnánk a fejlesztők figyelmét erre a jelenségre. Igaz, a három hónapos ingyenes időszak után mindenképpen fizetni kell a szolgáltatásért – a szerk.).