Technology

Ebook 12
Forrás: ebook

E-könyv ügyben vizsgálódik az EU

Az Európai Unió nemrégiben vizsgálatot kezdeményezett annak érdekében,hogy kiderítse, a kiadóvállalatok mesterségesen tartják-e magasan az elektronikus könyvek árait.

Az Európai Bizottság még idén márciusban szállta meg több európai kiadóvállalat és az Apple irodáit is, az elektronikus könyvkereskedelemmel kapcsolatos dokumentumok után kutatva. Az összegyűjtött információ alapján most vizsgálatot kezdeményeztek, melynek célja, hogy kiderítse, a kiadók és az Apple megegyeztek-e a kiadványok árának mesterségesen magasan tartásáról. A Európai Bizottság versenyügyekért felelős biztosa, Joaqín Almunia szerint elképzelhető, hogy a cégek árképzési gyakorlata versenykorlátozónak minősül. Amennyiben a vizsgálat ezt állapítja meg, a kiadók és forgalmazók éves forgalmuk 10 százalékának megfelelő összegű büntetésre is számíthatnak. A vizsgálatban eddig négy felet neveztek meg, a Hachette Livre, a Simon & Schuster, a Macmillan és az Apple biztosan érintettek.

 

Fordulj vissza a papír felé?! (foeeás:Amazon)
Fordulj vissza a papír felé?! (foeeás:Amazon)

Az árképzés korábban sok vitát váltott ki a könyviparban, egyesek szerint az e-olvasók megjelenésével a forgalmazók, különösen az Amazon túlságosan alacsony árakat állapítanak meg. Hasonló ügyben indult per idén augusztusban az Egyesült Államokban, amelyben szintén azzal vádolják a cégeket, hogy mesterségesen magasra árazták be a népszerű köteteket, hogy maximalizálhassák profitjukat. A pert indító Hagens Berman ügyvédi iroda szerint a kiadók és az Apple a Kindle sikerét látva attól tartottak, az Amazon által olcsón kínált könyvek jelentősen csökkenthetik bevételeiket. Az árak magasan tartásával a cégek azt szerették volna elérni, hogy a vásárlók ne szokhassák meg és ne várják el az Amazon által kialakított olcsóbb árszintet.

Az Európai Bizottság vizsgálatával arra keresi a választ, hogy az e-könyvek árát vajon valóban egy a kiadók és egyéb cégek között létrejött megállapodás alapján állapítják meg vagy azokat egyenként a kiadók, illetve a terjesztők képzik. Az EU szerint a saját nyelvű tartalmak hiánya mellet jelentősen hátráltatja az e-könyvek terjedését az, hogy azok ára gyakran azonos és olykor meg is haladja a nyomtatott kiadások árát. Amennyiben a vizsgálat bizonyítékot talál egy megegyezésre a kiadók és terjesztők között, az nem csupán büntetést von maga után, de azt is, hogy az EU kényszeríti a cégeket a termékek árának csökkentésére. Hasonló esetre nemrégiben volt már példa, 2009-ben az EU trösztellenes eljárást indított az Apple ellen az iTunes miatt. A cég úgy tudta elkerülni a vizsgálatot, hogy vállalta, csökkenti az általa forgalmazott tartalmak árát az Egyesült Királyságban, ahol az EU szerint indokolatlanul magasabbak voltak azok az átlagnál.