Technology

mobilnet
Forrás: listen2yourgut.com

Drága a mobilinternet hazánkban, ezért használják kevesen

A mobilszolgáltatók magas tarifái összefüggésben vannak azzal, hogy az európai uniós országok közül Magyarországon használják a legkevesebben a mobilinternetet, olvashatjuk az NMHH közleményében.

A hazai tarifák - különösen az okostelefon-díjszabások - a többszörösei, mint ugyanezeknek a szolgáltatóknak a hasonló csomagjai más európai országokban. Azokban az országokban, ahol a tarifák olcsóbbak, jellemzően négy mobilszolgáltató van jelen, ezért sokkal kiélezettebb a piaci verseny, írja az NMHH. A hatóság figyelmeztető ténynek nevezte, hogy a magyar piacra jellemző magas szolgáltatási árak gátolják a mobilinternet-használat Európában megfigyelhető dinamikus bővülését, pedig az országnak érdeke, hogy mielőbb felzárkózzon az európai trendekhez.

Az NMHH célja, hogy gyorsítsa ezt a folyamatot, ezért a verseny élénkítése érdekében a mobilszolgáltatásra alkalmas frekvenciakészletet mielőbb teljes mértékben hasznosítani fogja. Egyre több kereskedelmi, pénzügyi, oktatási, kulturális szolgáltatás épül online eszközökre. Ezek használatához pedig elengedhetetlen a mobil adatforgalom elérhetővé tétele a lehető legszélesebb lakossági és vállalkozói rétegek számára. Ehhez azonban elegendő sávszélesség és versenyképes, a jelenleginél jóval kedvezőbb árak szükségesek, szögezte le az NMHH, hozzátéve: e célok érdekében a hatóság mindenkire, akinek fontos a digitális gazdaság jövője és fejlődése, partnerként és szövetségesként tekint.